HTML

Mi ez itt?

A Budapesti Corvinus Egyetem Szociálpolitika mesterszak Foglalkoztatáspolitika szakirányának szakmai gyakorlatával kapcsolatos háttéranyagok, technikai információk, eredmények. A gyakorlat szakmai programja és eredményei mindenki számára, a munkaanyagok csak a résztvevők számára hozzáférhetők.

Utolsó hozzászólások

Lapszemle

2010.11.04. 12:09 bodis.lajos

 

Ide nem szaktanulmányokat, hanem sajtóhíreket, összefoglalókat, véleményeket válogatunk, amelyek a gyakorlat tematikájához kapcsolódó intézkedésekről, szakemberek, kutatók, más érintettek tapasztalatairól számolnak be.

.

"Ennél aljasabb kérdést nem lehet feltenni egy nőnek", Interjú Ternovszky Csillával (készítette: Lippai Roland), mno.hu, 2012. október 8. (letöltés)
"A családbarát munkahelyhez elsősorban nem pénzre, hanem szociális érzékenységre és szemléletváltozásra van szükség. A munka és a magánélet összeegyeztethetősége a munkaadónak kifizetődik a dolgozói elégedettség, és ezen keresztül a motivációs szint emelkedése mentén. (...) A profittermelés és a szociális gondolkodás megfér egymás mellett, vannak jó példák is."

"Merénylet egy egész generáció ellen", Interjú Köllő Jánossal (készítette: Bogár Zsolt), hvg.hu, 2012. szeptember 18. (letöltés)

Nyolcezren kapnak végzettséget. Tavasszal kezdődhet a Start program melletti szombati iskola (szerző: Ónody-Molnár Dóra), Népszabadság, 2012. február 14. (letöltés)

A szakszervezetek kiéheztetése. Ténytár, 2011. november 8. (letöltés)
Összeállítás az új Munka Törvénykönyve érdekképviseleteket érintő változásairól

"A munkaerőpiactól elszakított közfoglalkoztatás reprodukálja önmagát". Interjú Köllő Jánossal (készítette: Mink András és Zolnay János), Beszélő, 2011. július-augusztus (letöltés)

Közmunkára köteleznek (szerző: Ónody-Molnár Dóra), Népszabadság, 2011. június 14. (letöltés)

[Köllő János kutatót kérdezi Szabó Zsuzsanna] Napi Gazdaság, 2011. május 12. (1. rész, "Bukhatnak a kormány rokkantnyugdíj-tervei", letöltés), május 13. (2. rész, "Megismétlődik a nyugdíjtörténet a munkanélküli-segéllyel", letöltés), május 14. (3. rész, "Maradandó sérüléseket szenvedhet Magyarország", letöltés)
A foglalkoztatáspolitikai intézkedések koncepcionális háttere, nemzetközi benchmarkok, várható hatások

Parragh: extrém sokkterápia következik (szerző: Máriás Leonárd), hírszerző, 2011. május 12. (letöltés)
"Munkaerő-piaci sokkterápia fog lezajlani a kormány reformcsomagja nyomán - mondta a Hírszerzőnek Parragh László. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint a változások extrém módon fognak sokkolni bizonyos térségeket és társadalmi csoportokat, és a legfontosabb kérdés, hogy mennyire sikerül megértetni a társadalommal, hogy a tervezett intézkedéseket végre kell hajtani. Ha ez nem sikerül, nagy bajban leszünk."

Nem adjuk csak úgy oda a segélyt (szerző: Ónody-Molnár Dóra), Népszabadság Online, 2011. május 8. (letöltés)
Interjú Nyitrai Imre szociális államtitkárral az új szociálpolitikai koncepcióról

Járási szintű, szolgáltatásközpontú szociális rendszer jön létre. inforadio.hu, 2011. április 20. (letöltés)

A számok ellen játszik a kormány a munkanélküli ellátás átalakításával (szerző: Galambos Péter), origo.hu, 2011. április 17. (letöltés)
Köllő János és mások a segélyezés időtartamának nemzetközi összehasonlításban kirívóan alacsony szintre csökkentéséről és a közfoglalkoztatás kivételesen nagynak számító kiterjedtségéről

Egységesebb, átláthatóbb segélyezési és szociális rendszert terveznek. Nyitrai Imre helyettes államtitkár és szakmai szervezetek képviselőinek rádióbeszélgetése az Ütköző című műsorban, MR1, 2011. április 11. (összefoglaló és meghallgatás)

Jelentős változások várhatóak a közigazgatásban is (szerző: Szegő Péter), hvg.hu, 2011. április 8. (letöltés)

Államosítás és államtalanítás egyszerre (szerző: Ónody-Molnár Dóra), Népszabadság Online, 2011. április 7. (letöltés)
"Teljesen átalakítaná a jelenlegi szociálpolitikai rendszert a kormány. Ez a tervek szerint erőteljes központosítást jelentene, amely jelentős mértékben vonna el feladatokat az önkormányzatoktól, ugyanakkor ezzel egyidejűleg az állam bizonyos területeken háttérbe húzódna, szabad teret hagyva ezzel a szociális szolgáltatók közötti versenynek. Az elképzelések szerint ez az új koncepció már az új – a kistérségeket járásokra felváltó – közigazgatási rendszerben működik majd."

A közfoglalkoztatás átalakítása. Az út szélén hagyva (szerző: Becker András), Magyar Narancs, 2011. április 7. (letöltés)

Köllő János (2011): A "német rendszerű duális képzésről". szuverén [április] (letöltés)

"A segélyek csökkentése még egyszer sem működött". Scharle Ágota, a Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet vezető kutatója a munkahelyteremtésről (Mészáros Bálint interjúja). Magyar Narancs, 2011. február 17. (letöltés)

220 ezer embert küldenének közmunkára. index.hu, 2011. január 27. (letöltés)

Borzalmasak az iskolázatlanok foglalkoztatottsági adatai (szerző: Ónody-Molnár Dóra), Népszabadság Online, 2010. december 13. (letöltés)
("Magyarország az év első fél évében a legutolsó helyre került az unióban az alacsony foglalkoztatottsági rátájával. A probléma súlyát jelzi, hogy a diplomások és az érettségizettek foglalkoztatottsága hazánkban többé-kevésbé megegyezik az uniós átlaggal, de az érettségivel nem rendelkezőké kirívóan alacsony. E körben kellene kezelni a problémát, az óvodáztatástól a közmunkaprogramokig.")

Megszűnik az egy család, egy segélyezett elv (szerző: Ónody-Molnár Dóra), Népszabadság Online, 2010. november 4. (letöltés)
(Az ismertté vált szakpolitikai tervek szerint megszűnik az aktív korú munkanélküliek rendelkezésre állási támogatása, helyette bérpótló juttatást folyósítanak majd, illetve az ellátás feltétele lesz a rendezett lakókörnyezet és a legalább harminc nap munkaviszony.)

Fazekas Károly (2010): Közgazdaságtudomány és oktatáspolitika. Előadás a Magyar Közgazdasági Társaság vándorgyűlésén, Szeged, szeptember 30 - október 1.(letöltés)
Az előadást ismertető cikk: Az iskolapadban van a csodafegyver (szerző: Kircsi András), index.hu, 2010. november 3. (letöltés)

Megbízható, versenyképes munkaügyi szervezet kialakítása a cél. Interjú Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkárral. Új Munkapiac, 2010. szeptember (letöltés)

10 év alatt egymillió munkahely: üdvös a cél, de megvalósítható? (szerző: Országh Kitti), hvg.hu, 2010. augusztus 19. (letöltés)
(
A tartósan alacsony foglalkoztatottság kialakulásáról, a munkahelyteremtés szakpolitika-készítési és intézményi akadályairól készült beszélgetés Scharle Ágotával, a Budapest Intézet elemzőjével) 

Teljes átalakulás lesz a munka világában is. Interjú Czomba Sándorral, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkárával (szerző: Kiss Melinda), Napi Gazdaság, 2010. augusztus 1. (letöltés, a BCE könyvtártól kérhető jelszó vagy VPN szolgáltatás használata szükséges)

 

A régebbiek közül is lehetnek érdekesek:

A tudáshiány következményei. Köllő János közgazdász a munkanélküliségről (Varró Szilvia interjúja), Magyar Narancs, 2009. július 30. (letöltés)

"...Itt a szegények szívatásáról van szó". Beszélgetés Ferge Zsuzsával (szerző: Varró Szilvia), Beszélő, 2009. február (letöltés)

Miért pont ők? Beszélgetés Tausz Katalinnal a szegénységről (szerző: Neményi László - Révész Sándor), Beszélő, 2007. június (letöltés)
(Többek között a segélyezési rendszer normatív kontra diszkrecionális elemeiről, a környezettanulmányok szerepéről.)

A hiány másik oldala: betölthetetlen munkahelyek (szerző: G. Tóth Ilda - Pusztai László), HVG, 2006. április 7. (letöltés)

 

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bce-szocpol-gyakorlat.blog.hu/api/trackback/id/tr32422861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bodis.lajos 2012.07.16. 23:07:25

Kézikönyv az "Út a munkához" program feladatairól, kiemelten a közcélú foglalkoztatás jó gyakorlatairól. FSZH, 2009
www.afsz.hu/engine.aspx?page=full_utamunkahoz&switch-content=afsz_utamunkahoz_kezikonyv&switch-zone=Zone1&switch-render-mode=full (fejezetenként)
www.cssk.hu/downloads/szakmai_anyagok/utamhoz.zip (összes fejezet, zip)

Módszertani kézikönyv az önkormányzatok számára a 2010. évi közfoglalkoztatás tervezéséhez. FSZH, 2009
www.cssk.hu/downloads/szakmai_anyagok/utammodonk.zip

Kovács Ibolya - Heidl Beáta - Ráczné dr. Lehóczky Zsuzsánna (2010): A szociális szolgáltatások szabályos működésének alapjai: ellenőrzésre való felkészülés. Szociális Füzetek 2. (TÁMOP 5.4.2.) Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
www.afsz.hu/resource.aspx?ResourceID=full_tamop_542_szocialis_2
süti beállítások módosítása