HTML

Mi ez itt?

A Budapesti Corvinus Egyetem Szociálpolitika mesterszak Foglalkoztatáspolitika szakirányának szakmai gyakorlatával kapcsolatos háttéranyagok, technikai információk, eredmények. A gyakorlat szakmai programja és eredményei mindenki számára, a munkaanyagok csak a résztvevők számára hozzáférhetők.

Utolsó hozzászólások

Komplex szociális városfejlesztés Budapest-Józsefvárosban: egyetemi hallgatók kutatásai

2011.08.28. 13:10 bodis.lajos

 

(Albert Dóra, Katona Anikó, Koplányi Emese, Szaló Zsófia, Závecz Gergő műhelyszemináriumi foglalkozása, 2011. november 9.)

 

Budapest VIII. kerületének fő jellemzői közé tartozik egyaránt a társadalmi és kulturális sokszínűség, a súlyos és összetett szociális problémák, az elmúlt években végzett - magyarországi viszonylatban különlegesnek számító - komplex városfejlesztési program. A téma és a projektek felkeltették a szakdolgozatot és TDK munkát végző egyetemi hallgatók érdeklődését is, aminek az eredménye több nívós dolgozat lett. A foglalkozáson ezeket mutatjuk be és beszéljük meg a szerzők és a programokban különböző minőségben érintett néhány szakember részvételével. Hasznára akarunk lenni a résztvevőknek az elemzések tartalmával, a köztük lévő összefüggések megbeszélésével, az önálló hallgatói kutatás hatékony megszervezéséhez adott szempontokkal egyaránt.

Az első részben a dolgozatírók 20-20 percben bemutatják a témájukat, a második részben pedig beszélgetünk, szabadon reflektálva egymásra, és a következő szempontok alapján:
1. Mi kell a komplex szociális városrehabilitációra fordított források hatékony felhasználásához?
2. Mi kell a fejlesztés eredményeinek tartós fennmaradásához és további terjedéséhez?
3. Milyen szervezetközi együttműködések a legfontosabbak? Milyen szakmai, vezetési, érdekeltségbeli feltételei vannak ezeknek?

A témához ajánlott a Kortárs Építészeti Központ által szervezett "Magdolna_szocrehab" bemutató séta (november 2.) és az "Intézményközi kapcsolatok tapasztalatai nagyvárosi humán szolgáltatásokban: a józsefvárosi komplex városfejlesztés és két részprogramja"  (november 3.) 

 

Kötelező és ajánlott olvasmányok:

A téma alapszintű feldolgozása esetén egy, részletesebb feldolgozásra választása esetén kettő szakdolgozatot kell elolvasni, és válaszolni a lenti kérdésekre!

Katona Anikó (2010): Szociális városrehabilitáció és intenzív családmegtartó szolgáltatás Józsefvárosban. Szakdolgozat, ELTE TÁTK Szociálpolitika szak (letöltés a jelszavas tárhelyről)

Előadásdiák (letöltés)

1. kérdés: Hasonlítsa össze egy családgondozó szociális munkás illetve egy intenzív családtámogatást nyújtó szociális munkás tevékenységét!

2. kérdés: Milyen kedvező hatások illetve szervezési nehézségek várhatók attól, ha összetett segítő szolgáltatásokat egy szervezetbe integrálnak, összehasonlítva a hagyományosabb megoldással, miszerint a szolgáltatásokat önálló szervezetek végzik?

Szaló Zsófia (2010): Társadalmi tőke és közösségi bűnmegelőzés a Magdolna-negyedben. Szakdolgozat, BCE Szociológia és Társadalompolitika Intézet (letöltés)

Előadásdiák (letöltés)

1. kérdés: Melyek az egyes szituatív bűnmegelőzési módszerek korlátai?

2. kérdés: Milyen térségekben/társadalmi közegben működhet hatékonyan Magyarországon a Szomszédsági Rendőrség?

Koplányi Emese (2011): Civil élet a Magdolna-negyedben. Civil szervezetek és egymáshoz fűződő viszonyaik egy szociális városrehabilitáció tükrében. Szakdolgozat, BCE Szociológia alapszak (BA), Szociálpolitika és esélyegyenlőségi szakirány (letöltés)

Előadásdiák (letöltés) és handout (letöltés)

1. kérdés: Fejtsen ki érveket a civil szervezetek együttműködése mellett és ellen!

2. kérdés: Általánosságban hogyan hat a szervezetek közötti együttműködésre az, hogy mi jellemzi egy adott civil szervezet felépítését és működését?

Albert Dóra Ilona - Závecz Gergő (2011): A Magdolna Negyed Program sajtóelemzése. TDK-dolgozat, BCE, Szociológia szekció 

Előadásdiák (letöltés

1. kérdés: Mind a sajtó, mind a szakirodalom, mind a Magdolna Negyed Program a társadalmi dimenzióját tartotta a szociális városrehabilitáció legfontosabb részének. Mi lehet ennek az oka?

2. kérdés: Megfigyelhető, hogy vannak esetek, amikor a sajtó egészen eltérő véleményeket fogalmazott meg a Magdolna Negyed Program bizonyos témáihoz kötődő céljairól, illetve azok teljesítéséről. Azonosítson egy ilyen megosztó témát, írja le a szemben álló legfontosabb álláspontokat, mutassa be a véleménybeli eltérés lehetséges okait, és foglaljon állást a kérdésben!

Az "Intézményközi kapcsolatok tapasztalatai nagyvárosi humán szolgáltatásokban: a józsefvárosi komplex városfejlesztés és két részprogramja" foglalkozás olvasmányai

 

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bce-szocpol-gyakorlat.blog.hu/api/trackback/id/tr113185345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása