HTML

Mi ez itt?

A Budapesti Corvinus Egyetem Szociálpolitika mesterszak Foglalkoztatáspolitika szakirányának szakmai gyakorlatával kapcsolatos háttéranyagok, technikai információk, eredmények. A gyakorlat szakmai programja és eredményei mindenki számára, a munkaanyagok csak a résztvevők számára hozzáférhetők.

Utolsó hozzászólások

A (társadalmi) nemek kérdése a foglalkoztatáspolitikában: a pályaválasztástól a hivatásig

2012.02.01. 13:09 bodis.lajos

 

(Nagy Beáta műhelyszemináriumi foglalkozása, 2012. február 21.)

 

Kötelező olvasmányok:

Frey Mária (2011): Nők és férfiak a munkaerőpiacon, különös tekintettel a válságkezelés hatásaira. Megjelent: Nagy Ildikó - Pongrácz Tiborné (szerk.): Szerepváltozások. Jelentés a nők és férfiak helyzetéről. TÁRKI-NEFMI, Budapest. 17-48. o.
(nyomtatott példányok a Központi Könytárban, fájlban megvásárolható a TÁRKI honlapjáról)

Belinszki Eszter (1997): A munka nemesít? Szociológiai Szemle, 1. 133-153. o. (letöltés)

The Economist (2009): Women and work We did it! Dec 30th (letöltés)

A foglalkozás diái (letöltés)

 

Ajánlott olvasmányok:

European Commission (2008): Manual for gender mainstreaming. Employment, social inclusion and social protection policies (letöltés; több nyelven)

European Commission (2010): Communication from the Commission: Strategy for equality between women and men, 2010-2015 (letöltés; több nyelven)

Nagy Beáta (2009): A munkavállalás és gyermekvállalás paradoxona - bevezető gondolatok. Szociológiai Szemle, 3. 81-91. o. (letöltés)

Nagy Gyula (2000): A nők munkaerő-piaci helyzete Magyarországon. Országos Munkaügyi Kutató- és Módszertani Központ (letöltés)

Galasi Péter (2000): Női-férfi kereseti különbségek Magyarországon, 1986-1996. Országos Munkaügyi Kutató- és Módszertani Központ (letöltés)

Eurostat (2009): Reconciliation between work, private and family life in the EU. Eurostat Statistical Books (letöltés)

 

Kérdések a beszámoló elkészítéséhez: 

Az alapszintet választóknak:

1. Mi jellemzi az európai uniós országok foglalkoztatási rátáit nemek szerinti bontásban? Vázolja és magyarázza meg a trendeket! 

2. Az EU mely irányelvei foglalkoznak a foglalkoztatáspolitikában a nemek szerinti egyenlőséggel? 

A részletesebb feldolgozást választóknak:

1. Milyen szakpolitikai lehetőségek vannak a nemek közötti foglalkozási egyenlőtlenség csökkentésére? Gyűjtsön, mutasson be és értékeljen nemzetközi gyakorlatokat! 

2. Elemezze a magyar közpolitikai gyakorlatban, hogy hol és mikor volt jelen a nemek közötti egyenlőség gondolata a foglalkoztatáspolitikában! Milyen intézkedések vannak érvényben, amelyek csökkenthetik illetve növelhetik az egyenlőtlenségeket?

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bce-szocpol-gyakorlat.blog.hu/api/trackback/id/tr653185341

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása