HTML

Mi ez itt?

A Budapesti Corvinus Egyetem Szociálpolitika mesterszak Foglalkoztatáspolitika szakirányának szakmai gyakorlatával kapcsolatos háttéranyagok, technikai információk, eredmények. A gyakorlat szakmai programja és eredményei mindenki számára, a munkaanyagok csak a résztvevők számára hozzáférhetők.

Utolsó hozzászólások

Szakmai gyakorlat 2012

2012.06.15. 20:47 bodis.lajos

A szakmai gyakorlat záró beszélgetéséhez készült prezentációk, 2012. június 15. 

 

Barta Bea:

Egy HR tanácsadó cég asszisztenseként szerzett tapasztalataim

A szakmai gyakorlatomat egy HR tanácsadó cégnél végzem, ahol december óta vagyok gyakornok. A cég fő profilja a toborzás és kiválasztás, emellett számos más HR szolgáltatást is nyújt, melyek közül a leghangsúlyosabb a széles körű tréningszolgáltatások. Eredetileg tréning asszisztensnek vettek fel egy a szervezetfejlesztők körében elismert tréner mellé. Az akkor mindössze háromnegyed éve működő cégen belül ez a szolgáltatás még fiatalabb volt, így izgalmas időszakban csatlakoztam. Ismerkedni kezdtem az elméleti alapokkal (tranzakcióanalízis, kéthurkos tanulási modell stb.), illetve a tréningszervezés munkafolyamatával (program kidolgozása, árazás, szállás, catering szervezése, kapcsolattartás az ügyfelekkel, tárgyi eszközök megrendelése). A cég referenciájának szánt program a kisgyermekes anyák munkaerő-piaci reintegrációját célozza, és négy, különböző nézőpontú modulból áll. A cél megmutatni a vállalatvezetőknek, hogy több szempontból megérheti befektetni a kisgyermekes munkaerőbe, illetve általában véve a dolgozók munka-magánélet egyensúlyának elősegítésébe. A program kapcsán egy kérdőíves mini kutatásba is bekapcsolódhattam.

Az első hónapot követően változott, bővült a munkaköröm; a toborzásba és kiválasztásba való beletanulás lett a mindennapi fő munkám: adatbázis feltöltése, interjúk szervezése, az interjúztatás figyelése. Szerencsésnek mondhatom magam az adminisztratív és az összetettebb szakmai feladatok jó aránya miatt. Heti egy-két értekezleten veszek részt, ennek kultúráját is tanulom. A feladataim között szerepel a honlap magyarról angolra fordítása, a tréningprogramok összeállításához szükséges elméleti háttéranyagok összeállítása: cikkek, pszichológiai tesztek leírása, ezekről összefoglaló készítése. A záró beszélgetésben ezeket a tapasztalataimat mutatom be.

prezentáció

 

Holma Szilvia:

Menedék - Migránsokat Segítő Egyesület

Bemutatom a szervezet célját és tevékenységeit. Ezután a szakdolgozatomhoz végzett terepmunka tapasztalatairól számolok be. Végül javaslatot teszek a szervezet által végzett segítségnyújtás fejlesztésére.

A Menedék - Migránsokat Segítő Egyesület független társadalmi szervezet, amely a migránsok érdekeinek megjelenítését, a beilleszkedésüket segíti. Képviseli őket a hatóságok, közszolgáltatók előtt folyó eljárásokban. Dokumentálja a nemzetközi vándorlásra vonatkozó adatokat és szabályokat. Befolyásolni igyekszik a vándorokra és egyes csoportjaikra vonatkozó politikákat (különösen a nemzetközi védelmet kérők, a védelemben részesültek, a munkát vállalók, a tanulók, illetőleg a családtagjaik). A terepmunkám során különböző élettörténeteket, és a háztartási alkalmazottként való munkavállalás mozgatórugóit ismertem meg eltérő nézőpontokból. Ez alapján észrevételeket teszek a háztartási alkalmazottakról szóló, ajánlással kiegészített ILO egyezmény néhány pontjával kapcsolatban, az ott felajánlott "kiskapukról". Érvelek amellett, hogy az egyesület próbálja felvenni a kapcsolatot határ menti ingázó illetve bevándorló nőkkel, akik feketén vállalnak háztartási munkát. Figyelem, támogató szolgáltatás és párbeszéd nélkül ugyanis ők bántalmazásnak és kizsákmányolásnak vannak kitéve, és nem biztosított a nemzetközi egyezmény előírásainak megfelelő munkavégzés.

prezentáció

 

Jávorffy-Lázok Alexandra:

Humán Erőforrás Iroda a Budapesti Corvinus Egyetemen

A szakmai gyakorlatomat a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdasági és Műszaki Főigazgatóságán, a Humán Erőforrás Irodában töltöttem. Megismerkedtem a széleskörű tevékenységükkel és annak jogszabályi hátterével:  például a belépéssel kapcsolatos ügyintézés, adatszolgáltatás, továbbá a vezetői megbízások, a kötelezettségvállalásra jogosultak vagyonnyilatkozata, az oktatók és más közalkalmazottak pályázati eljárása.

A záró beszélgetésben először egy tágabb összefüggést ismertetek: a Társadalomtudományi Kar keretszámait vetem össze a szakok munkaerő-piaci illeszkedésével. A leendő egyetemi hallgatók, a középiskolás fiatalok és családjuk mindig az aktuális munkapiac feltételek alapján hozzák meg iskolázási döntéseiket, miközben a munkaerőpiacra a hosszú képzés végén lépnek ki. A késleltetett alkalmazkodásból, az ún. pókhálóciklusból eredő problémák enyhítésének egyik lehetősége a felvételi keretszámok várható munkapiaci helyzethez való igazítása. Bemutatom, hogy az egyetem Társadalomtudományi Karán a keretszámokat milyen arányban osztják el a különböző szakok között. Megvizsgálom, hogy az utóbbi évek keretszámai igazodnak-e a munkaerőpiachoz, és hogy találkozunk-e túlképzéssel vagy alulképzéssel. Ezután az egyetemi HR menedzsment egyik fontos területét mutatom be, és elemzem: menyiben felel meg az eredményes kiválasztásra vonatkozó elméleti modelleknek és gyakorlati ajánlásoknak az oktatók kinevezésének gyakorlata?

prezentáció, háttéranyag

 

Keszthelyi Katalin:

Budapest Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI)

A gyakorlatom tárgya a budapesti hajléktalanellátás intézményi kereteinek megismerése, megfigyelése, elemzése. Szeretném megérteni azokat a tényezőket, amelyek lehetővé tennék a hajléktalanság eredményesebb megelőzését, illetve korrekcióját, a munkába állás és ezáltal a jövedelemszerzés megkönnyítését. A BMSZKI a legnagyobb budapesti hajléktalanellátó szervezet, és az egyetlen, amely állami támogatással működik. A rendszeresen változó, gyarapodó intézményeivel az ország és a régió egyik legnagyobb szociális szolgáltató szervezetének számít. A Dózsa György úti központi épületben egy helyen található a hajléktalanellátás számos formája. A saját ellátásokon kívül a különböző szolgáltatók és ellátások egyeztetésének intézménye is.

A gyakorlat során tanulmányozom és a záró beszélgetésben röviden bemutatom a szervezetnek a munkaerő-piaci reintegráció érdekében alkalmazott eszközeit. Ismertetem, milyen célból és hogyan alakítják át a szállók finanszírozását, és ez milyen nehézségeket okoz az ügyfeleknek illetve a szociális munkásoknak. Elmondom, mi a lényege a segítségnyújtás új módon való belső megszervezésének.

prezentáció, háttéranyag

 

Németh Tamara:

Családok átmeneti otthona Józsefvárosban

A szakmai gyakorlatomat egy VIII. kerületi civil fórumsorozat keretében töltöttem. Két forduló körüli feladatokkal foglalkoztam, melyek témaköre a drog, illetve a lakhatás voltak. Megismertem a kerületben élőket leginkább foglalkoztató néhány problémát. Közülük a bérlakáshelyzet az, amely a leginkább aktivizálja a helyi lakosokat, amire a témában tartott fórum iránti nagy érdeklődés is utal.

A beszámolómban lakhatás, hajléktalanság, családok témakörrel foglalkozom. Pontosabban a családok átmeneti otthona szolgáltatást fogom bemutatni a kerületi szempontokat figyelembe véve. Ez a szolgáltatás alkalmas lehetne a hajléktalanság megelőzésére, a lakhatását elvesztett családok számára védő, megtartó funkciót tölthetne be. Kiemelten vizsgálom a jogszabályi hátteret, amely szerint a kerületi önkormányzat számára kötelező ilyen intézmény üzemeltetése.

prezentáció

 

Szécsi Örs:

A józsefvárosi lakásmegújítások múltja és jelene

A szakmai gyakorlatom során egy VIII. kerületi civil fórumsorozat két állomásán vettem részt. A fő téma a droghelyzet és a lehetséges hatósági illetve lakossági teendők, majd a lakáshelyzet és a lakbértartozások kezelése volt. Az elhangzottak megvilágították nekem, hogy mik számítanak fő problémának a helyi lakosok körében. Ennek kapcsán kezdtem el tanulmányozni dokumentumokat, elsősorban a Magdolna-negyedben társadalmi fejlesztést célzó szakmai programot. A beszámoló során bemutatom a Magdolna-negyed Programot. Majd ismertetek egy most lehetségesnek tartott megoldást a lakbérek ledolgozhatóságára. Bemutatom azt is, hogy melyek az önkormányzat elképzelései a negyed élhetőbbé tételére.

prezentáció

 

Vári Lili:

Az állást kereső kerületi lakosoknak nyújtott szolgáltatások a Baross utcai munkaügyi kirendeltségen és a Józsefvárosban rendezett állásbörzéken

A szakmai gyakorlatom egyik részében közreműködtem egy VIII. kerületi civil szervezetek által rendezett, közpolitikai témájú fórumsorozat második rendezvényén. Ennek témája az önkormányzat bérlakás-gazdálkodása, a nagy összegű hátralékkal rendelkező, sok esetben munkanélküli bérlők helyzete, a lakbérhátralék egy részének esetleges ledolgozási lehetősége volt. A gyakorlatom második részében a Baross utcai munkaügyi kirendeltség tevékenységével ismerkedtem közelebbről. Részt vettem a kirendeltség vezetőjével készült interjún, megfigyelést végeztem a Kesztyűgyár Közösségi Házban rendezett állásbörzén (amely a civil szervezésű fórumnak is helyszíne volt, és a kerületrészben zajlott szociális városrehabilitációs programban létesült). A beszámolómban bemutatom a kirendeltség által nyújtott szolgáltatásokat és állásbörzén szerzett tapasztalataimat.

prezentáció

.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bce-szocpol-gyakorlat.blog.hu/api/trackback/id/tr984733689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása