HTML

Mi ez itt?

A Budapesti Corvinus Egyetem Szociálpolitika mesterszak Foglalkoztatáspolitika szakirányának szakmai gyakorlatával kapcsolatos háttéranyagok, technikai információk, eredmények. A gyakorlat szakmai programja és eredményei mindenki számára, a munkaanyagok csak a résztvevők számára hozzáférhetők.

Utolsó hozzászólások

Versenyfelhívás önálló elemzések készítését tartalmazó szakmai gyakorlaton való részvételre

2013.02.10. 22:00 bodis.lajos

.

Pályázati felhívás terepkutatásban, önálló elemzés készítésében és megvitatásában
való részvételre

.Innovatív foglalkoztatáspolitikai programok Magyarországon

.

A tartós munkanélküliség csökkentése, az alacsony képzettségűek foglalkoztathatóságának és álláskeresési aktivitásának javítása érdekében a nemzetközi gyakorlatban bevált, differenciált és összetett munkaerő-piaci szolgáltatások néhány magyarországi projektjét vizsgáljuk.

Mit és mikor csinálunk?

A résztvevők 2-2 fős munkacsoportokban 3-4 innovatív projektet választanak, és konzulens segítségével tanulmányozzák ezek néhány fontos irodalmát és dokumentumát. Márciusban és áprilisban (saját döntés alapján esetleg májusban is) összesen 10-12 munkanapot töltenek a választott terepeken. A terepkonzulensek segítségével részt vevő megfigyelést és interjúzást végeznek, majd rövid (2500-3000 szavas) elemző dolgozatokat készítenek. Az elemzéseket záró műhelykonferencián mutatják be és vitatják a konzulensekkel és a meghívottakkal, ennek várható időpontja 2013. június 13.

Milyen programokat és hol lehet meglátogatni és elemezni?

1. Modernizáció a munkaügyi kirendeltségeken (Tata, Rétság)

2. Országos KID Egyesület: komplex, integrált és differenciált munkaerő-piaci szolgáltatások nyújtása a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok számára (Gödöllő)

3. Hátrányos helyzetűek foglalkoztatása piacra termelő támogatott szervezetekben (szociális gazdaság): szociális földprogramok (Tolna megye), beszállítói tevékenység a megújuló energiaforrásokat hasznosító kiserőműveknél (Bükk-Miskolc Térségi LEADER Akciócsoport)

4. Kiútprogram: mikrohitelezés és személyre szabott tanácsadás a romák önfoglalkoztatóvá válásának segítésére (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye)

5. Az Igazgyöngy Alapítvány és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény mint „szociális iskola”: művészeti nevelés, kapcsolattartás a családokkal, szociális megsegítés, támogatott foglalkoztatás és intézményközi együttműködések szervezése (Berettyóújfalu)

6. Lakbértartozás ledolgozása egyetemista önkéntesek közreműködésével, tanácsadás, adománygyűjtés és társadalmi integráció (Szociális Építőtábor Egyesület, csatornaépítési projekt Kiskunhalason)

7. Fogvatartottak és szabadulók munkapiaci integrációját segítő szolgáltatások (Váltó-sáv Alapítvány és a büntetés-végrehajtási szervezet TÁMOP 5.6.2. projektje) 

.

Hogyan lehet jelentkezni, és ez milyen további előnyökkel járhat?

Jelentkezés a kapcsolattartó megadott mailcímén, legkésőbb február 24-ig. A következő héten, egyeztetett időpontban felvételi elbeszélgetésre kerül sor.

Jelentkezhetnek a Budapesti Corvinus Egyetem minden karának hallgatói. A kiválasztásnál előnyt jelent, ha a jelentkező részt vett és önálló munkát vállalt a Műhelyszeminárium tárgy és a Közelítő Műhely program 2012. őszi témáinak feldolgozásában.

Az útiköltség jelentős részének támogatását pályázati forrásokból tervezzük. Ennek sikerétől függően szükség lehet saját hozzájárulásra, illetve a résztvevőkkel közösen választjuk ki a különböző költséggel elérhető vidéki kutatási helyszíneket.

Az összegyűjtött dokumentációt és a hallgatók elemzéseit ezen a támogató oldalon közzétesszük. Az aktív és eredményes hallgatók lehetőséget kapnak a kutatás folytatására az "Önkormányzati humán szolgáltatások: feladatok, programok, apparátusok vizsgálata" kutatószeminárium keretében. A terepkutatásban nem résztvevő érdeklődők is meghívást kapnak a záró konferenciára, és jelentkezhetnek a következő félévben meghirdetendő kutatószemináriumra.

Kapcsolattartó: Bódis Lajos, lajos.bodis@gmail.com , fogadóóra: csütörtökönként, 13:10-16:10, főépület 255.

.

A programmal részt veszünk Közelítő Műhely sorozatban, amely a humán szakmapolitikák témái és érintettjei között keres összefüggéseket, valamint a Katalizátor Hálózatban, melynek célja kapcsolatok építése és tapasztalatátadás a mélyszegénység csökkentése érdekében végzett különböző jellegű (kutatás, megsegítés, oktatás) és szervezeti formájú (állami, egyházi, civil, piaci) tevékenységek között.

.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bce-szocpol-gyakorlat.blog.hu/api/trackback/id/tr315074303
süti beállítások módosítása