HTML

Mi ez itt?

A Budapesti Corvinus Egyetem Szociálpolitika mesterszak Foglalkoztatáspolitika szakirányának szakmai gyakorlatával kapcsolatos háttéranyagok, technikai információk, eredmények. A gyakorlat szakmai programja és eredményei mindenki számára, a munkaanyagok csak a résztvevők számára hozzáférhetők.

Utolsó hozzászólások

Utolsó kommentek:

nanesz · http://kibogozom.blogter.hu/archive 2013.10.04. 18:10:30

Kedves Lajos, a Facebook-on e linkben egy közelgő programot terjesztek, hátha érdekel többeket is, a jelentkezés módja, és ideje is ott olvasható. Privátban is küldtem a Facebook személyes lapra.

www.facebook.com/note.php?saved&&note_id=529645793730999&id=163664626995786

A résztvevők között van olyan szereplő is, aki a Corvinusos programon is ott volt (Fellegi Borbála), ezért vélelmezem, talán az egyetemisták közül is talán érdekelhet másokat e program.

Üdvözlettel - Hargitai Márta

Bejegyzés: Rendőrségi modellek és helyi társadalom: fővárosi kerületek példája (Közelítő Műhely, 2.)

nanesz · http://kibogozom.blogter.hu/archive 2013.10.04. 18:10:02

www.rendeszetelmelet.hu
Elindult a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (leánykori nevén Rendőrtiszti Főiskolán) az ez év tavaszán alakult Rendészetelméleti Kutatóműhely honlapja. Nézz körül benne, érdemes!
Már az alakulóprogramon is említésre került a bécs-i Rendészet Kutató Intézet, amely az országukban már új Community policing programot indít.
Magyarországon is jelen van már, a Svájci alapban indult kísérleti modellel, illetve az új Nemzeti Bűnmegelőzési Stratégiában az egyik beavatkozási területként említve.
A Rendészetelméleti Kutatóműhely október 16-án 14.30 h kezdéssel tervez egy Műhelyprogramot a közösségi rendészet témában. Aki szeretne ottlenni, javaslom, kérje értesítését dr. Christián Lászlótól a christian.laszlo@gmail.com címen.
Üdv. Mindenkinek! :)

Bejegyzés: Rendőrségi modellek és helyi társadalom: fővárosi kerületek példája (Közelítő Műhely, 2.)

nanesz · http://kibogozom.blogter.hu/archive 2012.11.14. 21:39:33

Egy Facebook-on érkezett visszajelzést osztok meg a hozzászóló előzetes hozzájárulásával, azért jól esik ez a visszajelzés is:

Christa Zagmann: "Márta hihetetlen amit ti Andrással probáltok tenni a közösségért a Bűnmegelőzés és áldozattá válás elkerüléért. Elismerésem. DE AMIÓTA ANDRÁST ÉS TÉGED FIGYELEMMEL KÍSÉRLEK , HÁT AZT LÁTOM KIBASZOTTUL MÁSOKAT NEM ÉRDEKEL, ÖSSZESEN 217 kapcsolodtunk az oldalhoz, évek óta csak 5 fő (velem együtt) a fész felhasználók csoportomból akit érdekel. A többi le sem, szarja felőle jó van így ahogy van."

Bejegyzés: Rendőrségi modellek és helyi társadalom: fővárosi kerületek példája (Közelítő Műhely, 2.)

nanesz · http://kibogozom.blogter.hu/archive 2012.11.14. 21:39:28

Megosztom a kapott értesítést: Közbiztonsági fórum Soroksáron nov. 21-én
www.facebook.com/events/396840247051186/

az LMP közösségi rendőrség programjával együtt is, amiről tegnap a Corvinus programon is szó volt. Korábban szándék volt a döntéshozók bevonása, most a jelek szerint a döntéshozók közül szerveznek programot, a Közösségi rendőrség programjukat is ismertetve. A Facebook-os linknél kitették a letölthetőséget, tartalmát nem igazán értem teljesen, de legalább az LMP közösségi rendőrség program letölthető, megismerhető. Korábban is végeztek már országjárást ezzel, a rendőri vezetők, volt vezetők, volt rendőrök véleményét várták főként. Akkor még nem volt ez a csoport sem, most van, s aki teheti, ismerje meg, javaslom. Sőt, ha teheti bárki, vegyen részt a programon és mondja el álláspontját.
Kár, hogy ellenzékből teszik a kezdeményezést, és nem szakpolitikai alapokra helyezve, vagyis nem gyűjtötték össze az ide vonatkozó elvárásokat indulásként, s nem látható a nemzetközi ajánlások forrása sem.
A 2/3-ados erő mellett csuda tudja, mennyi esélye van. A programról szóló linkben hozzászóltam, s ha tudok, persze ott is leszek, viszonylag közel van lakóhelyemhez. A XX-XXIII.kerületi RK közigazgatásilag azonos, így kiváncsi leszek, kiket értek el, s hívtak meg.
Nem értem kissé, mert Közösségi rendőrséget akarnak létrehozni, ami a szakértők és hozzáértőbbek szerint, de a nemzetközi használatban is inkább egy filozófia, de tudom, értem, mit akarnak. A pártjuk programjában kezdettől fogva benne van. Talán éppen azért nem megy előbbre, mert nem a kormányalakító párt programjában szerepel...
Kár, hogy nem az OGY Rendészeti Bizottság elnöke (dr. Kocsis Máté - fidesz) áll az ügy élére, hiszen polgármesterként is érinti, sőt nagy szüksége van rá. Talán csak még ő sem tudja...vagy nem akarja tudni...

Bejegyzés: Rendőrségi modellek és helyi társadalom: fővárosi kerületek példája (Közelítő Műhely, 2.)

nanesz · http://kibogozom.blogter.hu/archive 2012.11.12. 23:50:18

@bodis.lajos: A magam részéről nagyon örülök, hogy egyáltalán lesz ilyen program, bizonyára érdekes lesz.
A REMET-OCBBM részéről szorgalmazott irány abszolut nem szakmai - politikai lobbin alapul, hanem az Európai Unió és más nemzetközi irányokból merített szakpolitikai elvárásokra épülve. Ez nagy különbség. Nem véletlenül születnek a szakpolitikai elvárások, ám ezek a politikai csatározásokban nem kapják meg kellő helyüket, mert még kiderülne az igazság, és sok munkával járna az erre alapuló valódi megoldások kimunkálása. Ez az, amit nem vállalnak fel, pedig meg kell találni időben a felkészülések és előkészületek módját.
A szakmai - politikai lobbi érv pedig nem helytálló, hiszen nem is vagyok már a cégnél, így nem is érdekem e vonallal szakmai - politikai érdekből lobbizni. Csupán azért teszem, mert a jó példák gyűjteményében a legjobb arra, hogy a lakossági elégedettséget és az életminőséget magasra emelje. Ez pedig ma úgy kell lakosságunknak, mint a falat kenyér. Ezért szorgalmazom én magam ezt a vonalat, s nem másért.
Köszönöm a figyelmet.

Bejegyzés: Rendőrségi modellek és helyi társadalom: fővárosi kerületek példája (Közelítő Műhely, 2.)

bodis.lajos 2012.11.12. 05:01:02

Előbbre hozom a reagálást, legalábbis arról, hogy milyen szerepeket látok a fejlesztésekben.

Mi néhány egyedi program kapcsolódásait szeretnénk megmutatni, és alkalmat adunk különböző érintettek megbeszéléséhez. Önök szakmai-politikai csoportként lobbiznak az elképzeléseik érvényesítéséért, ennek részeként hangsúlyozzák a rendszerszintet. A független elemzők egyik dolga is a rendszerszintű összefüggések keresése, miközben gyakran egyes eseteket értékelnek. Ezek különböző szerepek, mindegyik természetes, és nem érdemes számon kérni az egyiken, hogy miért nem a másik.

A mi választott nézőpontunk leginkább azé a helyi fejlesztőé, aki tájékozódik és önreflexív, miközben eredményt akar helyben és most. Lehet, hogy jól ismeri a nemzetközi és hazai szakmapolitikai fejlesztéseket. Lehet, hogy csak ráérez problémákra és feladatokra. Van, amit nem tud magától megoldani, remélhetőleg van, amit igen. Miközben önmagában hasznos, amit csinál, ha elég jól csinálja, akkor bővíti az ilyen irányú tapasztalatot, fejleszti a kultúrát, és tanítja a megfigyelőket, például minket.

A műhelyhez természetesen más nézőpontot is lehetett volna választani, például a rendszerszintet, vagy az egyes programok részletesebb megbeszélését. Lehet, hogy legközelebb mást választunk, most az említett nézőpontot választottuk.

A döntéshozó kompetenciája elhatározni a fejlesztések méreteit. A tapasztalatok szerint a kisméretű egyedi fejlesztések is hasznosak lehetnek, a nagyobbak sikerének pedig feltétele lehet a pilotok megfelelő tervezése és értékelése.

Akiket meghívtunk, azok többsége nem csak műhelybeszélgetést folytat, hanem gyakorlati fejlesztést végez. Többekről tudom, hogy hasonló nyilvános reflektálásban ritkán vagy egyáltalán nem vett részt, ezért is lehet neki hasznos. A résztvevők másik része nincs abban a helyzetben, legalábbis jelenleg, hogy gyakorlati fejlesztéseket végezzen, hanem egyszerűen kíváncsi. Rendészeti kérdésekről a testület tagjai és a testületen kívüliek szervezett kommunikációja tudomásom szerint nem túl gyakori, ezért vélhetően nem lesz unalmas a potenciális résztvevőknek.

Bejegyzés: Rendőrségi modellek és helyi társadalom: fővárosi kerületek példája (Közelítő Műhely, 2.)

nanesz · http://kibogozom.blogter.hu/archive 2012.11.11. 21:08:20

A REMET-OCBBM-hez már elég sokan csatlakoztak, így ők már ezt akarják. Van egy csoportom is, ott is vannak, az iwiw-en pedig van egy Szövetség a lakóhelyi biztonságért informális klubom, ott is vannak akarói e vonalnak.

Kedves Lajos, semmi nem sürgős, a reagálás is elmaradhat, nem veszem majd illetlenségnek. A műhely programja bizony túlzsúfolt, s valójában eseti példákat mutat majd be, + a Svájci alapból bizonyára induló 3 megyés fejlesztést, amit nem tudni miért nevezetek el közösségi rendészetnek, de a BM projektlapját a Svájciak befogadták.
A témakörben volt már egy indító workshop a 2009-es Kriminálexpó keretében, oda a szervezők hívtak olyanokat is, akik most a Corvinus programján ismét elmondják a jó példát. A jó példákról beszélgetni hasznos, de nem visz el a megoldásig. Sajnos.
Kutatásaim, s a jó példák más országból már több gigányiak, ott nem beszélgettek, hanem megcsinálták. A nyáron egy műhelybeszélgetésen pedig én hallottam, hogy Orbán Viktor nem tudja mi az a közösségi rendészet, nem érti, s nem tud vele mit kezdeni. Talán neki is el kell magyarázni, vagy meghívni, majd elküldi a delegáltját!

A programra igyekszem odaérni, és viszek jó párat belőle, addig pedig folyamatosan terjesztem a program hírét ott, ahol tudom, van érdeklődés rá, de nem jutott el a program híre. A döntéshozókhoz is eljuttatom a program hírét, folyamatosan teszem, mert bizony, ők nagyon fontosak, hogy megértsék, miért is lenne jó mindez.
A cím önmagáért beszél, sajnos e lapot létrehoztam, de szerkeszteni nem tudom, mert nem a létrehozója szerkeszti:
www.facebook.com/pages/k%C3%B6z%C3%B6ss%C3%A9gi-rend%C5%91rs%C3%A9g-helyi-k%C3%B6z%C3%B6ss%C3%A9gek-j%C3%B3l%C3%A9te-el%C3%A9gedetts%C3%A9ge/147897655247138?fref=ts

Az EU-ban a CEPOL-nál képezik a kívánatos rendőröket, idehaza meglehetősen kaotikus a helyzet, hiába a jó példák. A brosurából viszek és osztom, ez leírja a REMET-OCBBM munkatársainak elgondolását a hazai megvalósíthatóságra nézve, érthetően, egyszerűen. Döntéshozók? Van belőlük sok, ám a jelen döntéseinek boszorkánykonyháját ismerjük.
A Kínaiak az utcára vonultak hatalmas molinókkal, és a Community Policing felirattal, követelve azt. Lett is, van is.
Nálunk a műhelybeszélgetések viszik az időt, már 20 éve. Remélem, még életemben megélem a változást.

Bejegyzés: Rendőrségi modellek és helyi társadalom: fővárosi kerületek példája (Közelítő Műhely, 2.)

bodis.lajos 2012.11.11. 16:52:19

Kiteszek majd néhány dolgot az elküldöttek közül, és reagálok arra, amit ír, de lehet, hogy csak a műhely után.
A műhely programja túlzsúfoltsággal fenyeget. De nem véletlenül estünk kísértésbe: túl keveset és kevés szempontból beszéltek-beszéltünk erről, beleértve a rendőrségi apparátuson kívüli szempontokat.
A rendezvény és a vita nyitott, várunk minden érdeklődőt. Egészen biztosan sok mondanivaló fog maradni a résztvevőkben. Egy kis konferencia, és ahány különálló projekt, annyi részletes esetmegbeszélés igénye lehet ebben az egyetlen estében. Nem beszélve a rendőrség szervezeti konfliktusainak hatásáról, ami szintén megmutatkozik ennek kapcsán.
A kiadványukból lehet oda is hozni természetesen. Javaslom, fontolják meg, hogy tegyék fel az internetre, és küldjék el kinyomtatva könyvtáraknak. Fontosak a mindenkori döntéshozók és az ilyen-olyan szakértők és véleményformálók. De hosszabb távon más mechanizmusok is működnek. Nem tudjuk, hol vannak azok, akik a jövőben ezzel foglalkozni akarnak és fognak, és érdemes nekik megkönnyíteni, hogy rátaláljanak minden számottevő forrásra.

Bejegyzés: Rendőrségi modellek és helyi társadalom: fővárosi kerületek példája (Közelítő Műhely, 2.)

nanesz · http://kibogozom.blogter.hu/archive 2012.11.11. 16:43:11

@bodis.lajos: Értem Lajos. A brosurához nem pusztán csatlakozás mellett lehet hozzájutni, az egy kezdeti állapot volt.
Nem vagyok REMET tag, csupán a mellette létrejött OCBBM egyik alapító tagja.
Ha pedig a REMET civil szervezet netán valamikor megszünne (akár a civil törvény kemény elvárása következtében), akkor az OCBBM is megszűnik, s a Facebook lapot sem szerkesztem majd tovább.
Nincs értelme közel 20 éve küzdeni valamiért, s még mindig nem tart sehol az ország egy remek dologban - úgy tűnik nem kell a lakossági elégedettség, így kár erőlködnöm tovább. S ha most lesz egy műhelybeszélgetés is, az jelzi, hogy mégis lesz egy újabb fejlemény, remélem, a stafétabotot majd átveszik más értelmesebbek, kreatívak, elszántak, leküzdve az érdekek mentén gátló tényezőket.

Bejegyzés: Rendőrségi modellek és helyi társadalom: fővárosi kerületek példája (Közelítő Műhely, 2.)

nanesz · http://kibogozom.blogter.hu/archive 2012.11.11. 16:43:01

Kedves Bódis Lajos, köszönöm az újólag beemelt honlap, és blog linkeket is.
Blogomon is terjesztem a programot:
kibogozom.blogter.hu/518421/nov13_corvinus_egyetem_t
Üdvözlettel - Nanesz

Bejegyzés: Rendőrségi modellek és helyi társadalom: fővárosi kerületek példája (Közelítő Műhely, 2.)

bodis.lajos 2012.11.09. 01:09:30

@nanesz:

Köszönöm a kiegészítést! A civil szervezet és műhely elérését beírtam, és megadtam két konkrét írás linkjét.

Az említett kiadvány, ha jól értem, csak a szervezetükhöz csatlakozás esetén hozzáférhető. Nincs információ a szerzőkről, egyetlen rövid részletet találtam belőle egy a témában aktív szakértő személyes facebook-oldalán, azt belinkeltem.

A műhelybeszélgetés célja rendészeti és nem rendészeti szakemberek, érdeklődő egyetemisták és civilek érzékenyítése és párbeszéde, kimondottan gyakorlatias fókusszal. Ebben a beszélgetésben nem foglalkozunk átfogó rendészeti koncepciókkal, mert választani kell, hogy mire fókuszáljunk, és mert a szervezők nem értenek hozzá. Egyetértek, ha azt mondja, hogy érdemes volna nyilvánosan többet beszélgetni rendészeti kérdésekről, itt is azt fogjuk tenni, de nem lehet mindenről.

Bejegyzés: Rendőrségi modellek és helyi társadalom: fővárosi kerületek példája (Közelítő Műhely, 2.)

nanesz · http://kibogozom.blogter.hu/archive 2012.11.08. 18:30:06

Kár, hogy még a programszervezők sem tudják, így nem is hívták meg előadóként azt a civil szervezetet, amely már 5.000 pld-ban elkészítette a probléma-orientált rendőrségi korrekciókhoz a "Biztonság partnerséggel - partnerség biztonságban" című kiadványát. Pedig, a csatlakozási szándékkal együtt térítésmentesen igényelhető. S ha valóban ez a szándék lesz majd, nem pusztán a Svájci alapból a 3 megyés fejlesztés, akkor érdemes felvenni a kapcsolatot a REMET elnökével és igényelni a kiadványból, sőt figyelembe venni az abban foglaltakat. Készítője között szerepel a korábbi EUCPN nemzeti összekötője is, a kiadvány készítésében pedig a komplex probléma megoldás és rendszerszemlélet is szerepel. Ezen információk és tudások nélkül nem sokat lehet tenni a valódi továbblépés érdekében...
Ajánlom a szervezetek és linkek közé felvenni a REMET civil szervezetet és a mellette létrejött OCBBM műhelyt is:
www.remet.hu/cms/index.php?option=com_content&task=view&id=70&Itemid=1

www.facebook.com/pages/Orsz%C3%A1gos-Civil-Biztons%C3%A1gi-%C3%A9s-B%C5%B1nmegel%C5%91z%C3%A9si-M%C5%B1hely/163664626995786?v=wall&
ref=pdem

Köszönöm.

Bejegyzés: Rendőrségi modellek és helyi társadalom: fővárosi kerületek példája (Közelítő Műhely, 2.)

bodis.lajos 2012.11.05. 08:26:33

Mindenkinek köszönöm, aki részt vett a lakóhelyzöldítési témájú műhelybeszélgetésen vagy érdeklődő visszajelzést küldött a meghívásra!

A műhely után többektől kaptam hosszabb-rövidebb írásos véleményt, amelyekből sokat tanultam. Azt javaslom - és külön is kértem azokat, akik küldtek -, hogy tegyék másoknak is elérhetővé!

Kézenfekvő lehetőség, hogy ide írják be a véleményüket. (Kényelmesebb és biztonságosabb szövegszerkesztővel írni, és utána bemásolni.) Aki a saját, megszokott oldalra ír, és elküldi a linkjét, szívesen bemásolom. Szintén bemásolok mailben küldött szöveget, ha valaki nem akar a regisztrálással időzni, és rám bízza.

Ha elég sok hozzászólás érkezik, akkor mérlegelem, hogy a saját szubjektív felvezetőimet a főoldalról máshová tegyem, és csak a linkjét írjam be, hogy ne legyen kiemelt helyzetben.

Az oldal időnkénti bővítését tervezem: szeretném, ha a gyakorlati és elemzési céllal érdeklődőknek egyaránt hasznos információkat adna, és érdemes lenne rá hivatkozni. Kiegészítéseket, javaslatokat, kritikákat szívesen veszek.

Néhány észrevételt én is teszek.

A zöldítés jó téma, mert kézzelfogható haszna van, és sokkal kevesebb érdeket sérthet, mint sok más fejlesztés. Ugyanakkor a sikerének hasonló feltételei vannak, mint más fejlesztéseknek, ezért az ilyen történeteknek általános tanulságai is vannak.

Kánya Kinga moderátor felhívására, hogy foglaljuk össze egy mondatban, szerintünk mi a fő tanulság, én ezt mondtam:többcsatornás kommunikáció, reflexió, képessé tevés. Most kicsit kifejtem.

Többször, többen mondtuk, hogy az önkormányzatnál sok problémát okoz a szerepek tisztázatlansága. Például hogy nem vállalják, vagy éppen tisztázatlan módon túlterjeszkednek rajta, amit aztán nem is tesznek lehetővé megbeszélni.

Ez lehet az egyik magyarázata például annak, hogy az intézmények és tisztviselők a túlzott specializáció mellett érzik magukat biztonságban. Vagy hogy hangsúlyozottan szakmai rendezvényen is nehéz változtatni azon, hogy a kritikus véleményt támadásként éljék meg, s nem egy megoldandó és megoldható szakmai feladatnak. Kialakulni látszik egy olyan helyzet, amikor fejlesztők, döntéshozók, napi rutinmunkát végző hivatalnokok, lakosok, a közülük vagy külső megfigyelők közül kikerülő kritikus véleményezők, egymás szemében beragadnak egy szerepbe, ahonnan nagyon nehéz kimozdulniuk.

A beszélgetésről kapott talán legpozitívabb véleménynek veszem, hogy a hasonló témájú beszélgetésekhez képest a leginkább itt sikerült kimozdulni a rögzült szerepekből. Leginkább, de nem teljesen.

Ami még inkább meggyőzött a több csatornán folyó kommunikáció nélkülözhetetlenségéről, mivel így a szereplők több információhoz juthatnak egymásról, és különböző szerepváltozatokat kell gyakorolniuk.

Arról is még inkább meggyőzött a beszélgetés, hogy még az olyan egyszerűnek látszó feladat, mint a lakóhelyzöldítés esetében is szükséges rendszerben gondolkodni. Különben a szükséges információkat nem sikerül megszerezni, az együttműködések nem jönnek létre, az elültetett növények felelősségvállalás hiányában elpusztulnak.

Többen hiányoltuk az átfogó zöldítési stratégiát. A döntéshozók kommunikációjában rögtönzöttnek tűnő ötletek illetve a nagy fejlesztési projektek logikája jelenik meg, márpedig egyik sem garantálja az összefüggések figyelembe vételét.

A lakóhelyzöldítés viszonylag kis projektjei esetében könnyen érthető feladatokban kell együttműködni és bevonni bizonyos döntésekbe a közreműködőket és egyben használókat. Ezek a módszerek a fejlesztéspolitika kulcsszavai közé tartoznak, ami a nagyobb és más jellegű projektek sikeréhez is nélkülözhetetlen lehet, miközben azok hatása elvontabb, a megvalósításuk konfliktusosabb. Ez tehát jó iskola is lehetne.

Az önkormányzat nagy fejlesztései esetében, mint a Magdolna Negyed Program eddigi két része és az Európa Belvárosa Program, több megfigyelő szerint a részvétel megszervezése és fenntartása a legkevésbé sikerült vállalás. A Magdolna Negyed Program tervezett harmadik része szintén tartalmaz részvételi jellegű elemeket.

A lakóhelyzöldítési programoknál gyakran megvan az együttműködési szándék, és viszonylag könnyen megszerezhetők a technikai ismeretek a részvételi elv működtetéséhez. Szerintem minden megbeszélt témánál igazolható, hogy a többletmunka, amellyel a részvétel biztosítása jár, bőven megtérülhet a nagyobb eredményességben.

A technikai ismeretek megszerzése különböző formákban történhetne, akár - a több csatornás kommunikációértelmében -párhuzamosan is.

A VIII. kerületben faültetésre szánt éves keret felhasználását már az eredményesebbé tehetné, ha az egyéni lobbizás helyett a pénz jelentős részéért nyilvános pályázaton versenyezhetnének lakóhelyi közösségek, az önkormányzat pedig alapinformációk megosztásával (lásd például az egyik civil projektkezdeményben évek óta elérhetetlennek bizonyult közműtérkép) és esetleg egyes intézményei részvételével segítené őket. A szükséges tapasztalat inkább a XV. kerületben állnak rendelkezésre, ahol az önkormányzat vezetése nem nagy fejlesztések kísérőprogramjaként, hanem saját elhatározásból és kis költségvetésből szervezi a pályázatokat. Az előzetes tájékozódásunk szerint a tapasztalatokat szívesen átadják.

Nagyon hasznos volna a korábbi évek önkormányzati és egyéb pályázatain részt vett bér- és társasházak tapasztalatainak összegyűjtése és közreadása. Praktikus_és_elemző jelleggel, az eredmények mellett az akadályokat és hibákat is megmutatva. Az utánuk jövők ugyanis abból tanulva nagyobb valószínűséggel el tudják kerülni a saját hibáikat.

Lehetséges önkéntes alapon, a mostani műhelybeszélgetéshez hasonló egyszeri workshopot szervezni. Lehetséges több alkalomból álló tréningek szervezése, fizetett szakemberek közreműködésével, a különbözőképpen érintett intézmények dolgozói és lakosok számára. Őket akár pályázati úton is ki lehetne választani, és a tréningen tényleges fejlesztéseket készíthetnének elő. Mindez jól összeegyeztethető volna a Magdolna Negyed Program egyes részeivel és a részvétel kultúrájának terjesztésével is.

Várjuk és várom a visszajelzéseiket a műhelyről, a témakörről, a fenti saját gondolataimról.

Bejegyzés: A lakókörnyezetet zöldítő programok társadalmi feltételei és hatásai: Budapest-Józsefváros példája (Közelítő Műhely, 1.)

bodis.lajos 2012.07.29. 08:26:19

Danielisz Béla - Jármy Tibor (szerk.)(2008): Rendészet Európában. Duna Palota Kulturális Kht.

Szikinger István (2012): ... Belügyi Szemle, 3.

Bejegyzés:

bodis.lajos 2012.07.16. 23:07:25

Kézikönyv az "Út a munkához" program feladatairól, kiemelten a közcélú foglalkoztatás jó gyakorlatairól. FSZH, 2009
www.afsz.hu/engine.aspx?page=full_utamunkahoz&switch-content=afsz_utamunkahoz_kezikonyv&switch-zone=Zone1&switch-render-mode=full (fejezetenként)
www.cssk.hu/downloads/szakmai_anyagok/utamhoz.zip (összes fejezet, zip)

Módszertani kézikönyv az önkormányzatok számára a 2010. évi közfoglalkoztatás tervezéséhez. FSZH, 2009
www.cssk.hu/downloads/szakmai_anyagok/utammodonk.zip

Kovács Ibolya - Heidl Beáta - Ráczné dr. Lehóczky Zsuzsánna (2010): A szociális szolgáltatások szabályos működésének alapjai: ellenőrzésre való felkészülés. Szociális Füzetek 2. (TÁMOP 5.4.2.) Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
www.afsz.hu/resource.aspx?ResourceID=full_tamop_542_szocialis_2

Bejegyzés: Lapszemle

bodis.lajos 2012.07.16. 23:07:23

Nagyon köszönöm! Nem emlékeztem rá, hála a folyóiratnak és a te figyelmeztetésednek, ez is megvan!

Bejegyzés: Foglalkoztatási szolgálat menedzsmentje - válogatott olvasmányok

bodis.lajos 2012.07.16. 23:07:14

Mivel a hatósági és közszolgáltatási technológiák, a szakemberek és az ügyfelek hozzájuk fűződő várakozásai tartósabbak, mint az ellátások szabályozása, ezért érdemes szelektáltan megismerni korábbi elemzéseket.

Csák Róbert (2007): Családsegítők és a munkanélküliség problémája. Kapocs, Különszám, 40-48. o.
szmi.hu/images/dok/kapocs-kulonszam.pdf

Dögei Ilona - Mód Péter (2007): Közfoglalkoztatás a települési szociálpolitikákban: a közcélú munka gyakorlata az adatok tükrében (2001-2006). Kapocs, Különszám, 30-39. o.
szmi.hu/images/dok/kapocs-kulonszam.pdf

Koltay Luca - Kulinyi Márton (2009): Kihívások és jó gyakorlatok a közfoglalkoztatásban. Kapocs, 40. sz.
www.pestesely.hu/doc/koltai-kulinyi.pdf

Mózer Péter: Dübörög a munka-gyár! Reflexiók az "Út a munkához" program kapcsán. Kapocs, 43. sz.
(hamarosan letölthető innen: szmi.hu/kiadvanyok )

Frey Mária (2007): Munkaerő-piaci reformok Németországban, különös tekintettel a munkaügyi és szociális ellátások integrálására. Kapocs, 28. sz. szmi.hu/images/dok/Folyoirat/2007/kapocs28vegleges/nemeteset.pdf

Bejegyzés: Koncepcionális háttér és empirikus elemzések

bodis.lajos 2011.12.09. 06:22:27

Borbély-Pecze Tibor Bors - Kovács Tibor - Répáczki Rita (2011): Az életpálya-tanácsadás, mint a foglalkoztathatóságot és képezhetőséget támogató nemzeti rendszer. Munkaügyi Szemle, 4.

Borbély-Pecze Tibor Bors - Kovács Tibor - Répáczki Rita (2011): Az életpálya-tanácsadási (Lifelong Guidance) szakpolitika és szolgáltatásmodell az új évezredben. Munkaügyi Szemle online melléklet, hónap nélkül
www.munkaugyiszemle.hu/az-eletpalya-tanacsadasi-lifelong-guidance-szakpolitika-es-szolgaltatasmodell-az-uj-evezredben
(Megtekintés és letöltés regisztráció után)

Bejegyzés:

bodis.lajos 2011.04.10. 19:50:57

A foglalkoztatási szolgálat programjait és szervezetét elemző magyar nyelvű irodalom eklektikus gyűjteménye:

bce-szocpol-gyakorlat.blog.hu/2010/10/31/olvasmanyok

(A nappalis foglalkoztatáspolitika szakos hallgatók szakmai gyakorlatának háttérolvasmányai, talán e kurzus résztvevőinek is hasznosak lehetnek.)

Bejegyzés: