HTML

Mi ez itt?

A Budapesti Corvinus Egyetem Szociálpolitika mesterszak Foglalkoztatáspolitika szakirányának szakmai gyakorlatával kapcsolatos háttéranyagok, technikai információk, eredmények. A gyakorlat szakmai programja és eredményei mindenki számára, a munkaanyagok csak a résztvevők számára hozzáférhetők.

Utolsó hozzászólások

A munka kikényszerítésének és ellenőrzésének történeti szociológiája

2010.12.28. 18:45 bodis.lajos

 

(Kuczi Tibor műhelyszemináriumi foglalkozása, 2010. október 13.)

 

Részletek az előadó A munkafegyelem rezsimjei (Történelmi vázlat a munka kikényszerítéséről és ellenőrzéséről) című, készülő könyvéből:

 

Kötelező olvasmányok:

Kuczi Tibor (2007): Felügyeleti szempontok szerinti térformálás. Kézirat (letöltés)

Kuczi Tibor (2010): Fogyasztás - ösztönzés - családi kontroll. Replika, 70. sz. (letöltés, a tárgy hallgatóinak elküldött kóddal, vagy a jelszavas tárhelyről)

(Köszönjük a Replika folyóiratnak, hogy a tárgy hallgatói számára odaadták a megjelenés előtt lévő szöveget, és ajánlom ezt a több hasonló témájú tanulmányt közlő számot!)

 

Ajánlott olvasmány:

Kuczi Tibor (2007): A taylorizmus és a sport. Café Bábel, 56-57. sz. (letöltés)

 

Kérdések a beszámoló elkészítéséhez:

Az alapszintet választóknak:

1. Milyen módon járul hozzá a munkások ellenőrzéséhez a gyár terének kialakítása? A megfigyelés szempontjai szerint kialakított tér alkalmas eszköz-e arra, hogy segítségével a vezetés a lehető legnagyobb teljesítményt préselje ki az alkalmazottakból?

2. Mivel magyarázható, hogy a család munkát kikényszerítő hatalommá vált?

A részletesebb feldolgozást választóknak:

1. Milyen módon járul hozzá az alkalmazottak ellenőrzéséhez a munkahelyek terének kialakítása? Ma milyen megoldásokat alkalmaznak?

2. Miben tér el a 19. századi gyárakban a munkások ellenőrzése a taylorizmus által kidolgozott módszerektől? Melyik mennyire volt képes a teljesítmény kontroll alatt tartására?

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bce-szocpol-gyakorlat.blog.hu/api/trackback/id/tr82544576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása