HTML

Mi ez itt?

A Budapesti Corvinus Egyetem Szociálpolitika mesterszak Foglalkoztatáspolitika szakirányának szakmai gyakorlatával kapcsolatos háttéranyagok, technikai információk, eredmények. A gyakorlat szakmai programja és eredményei mindenki számára, a munkaanyagok csak a résztvevők számára hozzáférhetők.

Utolsó hozzászólások

Fejlesztési programok az állami foglalkoztatási szolgáltatásokban

2011.04.14. 21:16 bodis.lajos

(Borbély-Pecze Tibor Bors és Cseres-Gergely Zsombor műhelyszemináriumi foglalkozása, 2011. április 14.)

("Differenciálás és reflexió fejlesztése a közszolgáltatásokban" sorozat, 1.)

A foglalkozás első részének témája az Állami Foglalkoztatási Szolgálat modernizációjának (HEFOP 1.2) hatáselemzése, amely kiterjed az elért eredmények, a program átfogó célja teljesülésének és hatásosságának vizsgálatára, ajánlások tételére a modernizációs folyamatot továbbvivő program (TÁMOP 1.3.1) második szakasza számára. Az elemzés megállapításai a programdokumentumok áttekintésén, kirendeltségi szintű adatok kvantitatív elemzésén, négy településen a munkaügyi kirendeltség, a helyi önkormányzat és a családsegítő munkatársaival és helyi munkáltatókkal készített interjúkon, illetve a központi irányítás szereplőivel készített interjúkon alapulnak.

A foglalkozás második része megismertet a nemzetközi szervezetek ajánlásaiban másfél-két évtizede egyre fontosabb pályaorientációs szakpolitika tartalmával, a fejlett országok jó gyakorlataival, valamint a magyar életpálya-tanácsadási szakpolitika kialakítására tett eddigi lépésekkel (TÁMOP 2.2.2). A pályaorientáció (Lifelong Guidance Policy, LLG) a tudásalapú társadalomban a korábban "elveszett híd" lehet, mely az egyéni életpálya során változatos formákban összeköti a képzési szinteket, a különböző ismeretköröket és a munkaerőpiacot.

Kötelező olvasmányok:

Cseres-Gergely Zsombor - Scharle Ágota (2010): Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat modernizációjának értékelése. Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet - IFUA Horváth & Partners (letöltés)

Borbély-Pecze Tibor Bors (szerk.) (2010): Az életút-támogató pályaorientáció rendszerének bevezetése Magyarországon, I. és II. fejezet. Foglalkoztatási és Szociális Hivatal. 5-48. o. (letöltés)
("Az életút-támogató pályaorientáció rendszerének kialakítása Magyarországon", "Az életpálya-tanácsadáshoz szükséges pályainformációs tartalmak és módszerek fejlesztései")

A foglalkozás diái: Cseres-Gergely Zsombor előadása (PowerPoint legújabb verziójával, korábbi verziójával), Borbély-Pecze Tibor Bors előadása

Ajánlott olvasmányok:

Romhányi Balázs - Marczell Kinga (2010): Javaslat a magyar költségvetési rendszer célközpontú átalakítására. Közpénzügyi Füzetek, 25. (letöltés)
(Ajánlottak a Budapest Intézet munkatársai által készített foglalkoztatáspolitikai vonatkozások is, a tágabb összefüggések is.)

Kézdi Gábor (2004): Az aktív foglalkoztatáspolitikai programok hatásvizsgálatának módszertani kérdései. Budapesti Munkagazdaságtani Füzetek, 2. (letöltés)
(A Bevezetés (3-6. o.) mindenkinek, a többi a komolyabb szándékú érdeklődőknek ajánlott.)

Koop, Gary (2008): Közgazdasági adatok elemzése. Osiris
(A lehető legnagyobb érthetőségre törekvő bevezető tankönyv; fülszöveg, bírálat)

Borbély-Pecze (2010) III., IV. és V. fejezete

Kiss István és szerzőtársai (2010): A pályatanácsadás hatékonyságának vizsgálata. Foglalkoztatási és Szociális Hivatal (letöltés)

Watts, A. G. (2010): A TÁMOP 2.2.2. Intézkedése első fázisának (2008-2010) külső szakmai értékelése. Foglalkoztatási és Szociális Hivatal (letöltés)

A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése (TÁMOP 2.2.2) program tájékoztató oldalán szereplő további anyagok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bce-szocpol-gyakorlat.blog.hu/api/trackback/id/tr264733787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása