HTML

Mi ez itt?

A Budapesti Corvinus Egyetem Szociálpolitika mesterszak Foglalkoztatáspolitika szakirányának szakmai gyakorlatával kapcsolatos háttéranyagok, technikai információk, eredmények. A gyakorlat szakmai programja és eredményei mindenki számára, a munkaanyagok csak a résztvevők számára hozzáférhetők.

Utolsó hozzászólások

Rendőrségi modellek és helyi társadalom: fővárosi kerületek példája

2012.12.28. 13:16 bodis.lajos

.

(Közelítő Műhely, 2., 2012. november 13.)

.

A műhelybeszélgetés célja, hogy áttekintse a problémaorientált illetve közösségi rendészet hazai kísérleteinek gyakorlati tapasztalatait. Így a pécsi "Mi rendőrünk" modellprogramot, a józsefvárosi "Szomszédsági rendőr" projektet, Tomis Károly zuglói körzeti megbízott kezdeményezését, a Polgár városa által bevezetett seriff intézményét, valamint betekintést nyújtson a svájci közösségi rendészeti modell hazai kísérleti alkalmazásának tervezett programjába. Az elveket és a gyakorlatot bemutató rövid előadásokat követő beszélgetés módot ad arra, hogy feltáruljanak a közösségi rendészeti modellek hazai alkalmazásának akadályai, egy esetleges rendészeti szintű megvalósulásának lehetséges gyökerei és ösztönző tényezői.

A műhelyszemináriumi feladatként való feldolgozás főleg azoknak ajánlható, akik részt vettek a "Közelítő Műhely" beszélgetésén, vagy időt tudnak szánni a felvétel meghallgatására. Ugyanakkor az alábbi válogatással arra törekszünk, hogy csak a dokumentumok alapján is megismerhetők legyenek a koncepcionális alapok és az önálló továbbgondolást lehetővé tevő gyakorlati tapasztalatok. A magyarországi programokról elemzéseket alig publikáltak, ami a beszélgetés mélységét is erősen korlátozta. A tanulmányi célú feldolgozást a rendelkezésre álló, különböző jellegű forrásokból kísérelhetjük meg, amihez az itt megadottakon kívül érdemes lehet tanulmányozni a beszélgetéshez tartozó bővebb háttérirodalmat, benne külföldi forrásokat is. 

.

Kötelező olvasmányok:

A műhelybeszélgetésben elhangzottak; a tartalmi összefoglaló (készítette: Ecker Klaudia és Vertetics Viola) és a hangfelvétel elkérhető a tárgyfelelőstől

Krémer Ferenc (2011): A biztonság intézménye és a rendőrség. Replika, 74. (elkérhető a tárgyfelelőstől)

Christián László (2010): Az önkormányzati rendőrség és a közösségi rendészet összefüggéseiről. A "20 évesek az önkormányzatok – Születésnap vagy halotti tor?" c. konferencián elhangzott előadás összefoglalója, Pécs, március 19-20. (letöltés)

Szaló Zsófia (2010): Társadalmi tőke és közösségi bűnmegelőzés a Magdolna-negyedben. Szakdolgozat, BCE Szociológia és Társadalompolitika Intézet, 3. (A szituatív bűnmegelőzés technikái) és 4. (Hipotézisek és módszertan) fejezet, 17-41. o. (letöltés)

A pécsi közösségi rendőrségi kísérlet:
Cserép Attila
- Molnár Katalin (2005): Egy helyi közösségi rendőrségi projekt kezdeti lépései. Magyar Rendészet, 2. (letöltés)
Cserép Attila
prezentációja a műhelybeszélgetésen
Rendőrség és a lakosság
kapcsolata, beszélgetés Cserép Attila volt pécsi rendőrkapitánnyal. pecsnews, 2011. szeptember 8. (megtekintés)

"Szomszédsági rendőr" projekt Budapest-Józsefvárosban (Magdolna Negyed Program II.):
Alföldi György (2008): Szociális rehabilitáció a Józsefvárosban. Falu-Város-Régió, 2. (letöltés)
Ifj. Erdősi Sándor (2009):
Közbiztonság és városrehabilitáció a Magdolna-negyedben. Falu-Város-Régió, 2. (letöltés)
Ifj. Erdősi Sándor
prezentációja a műhelybeszélgetésen
Rendőrnőkkel a
 bűnös Nyolcban. indexvideó, 2008. december 7. (megtekintés)

A körzeti megbízott szerepének újragondolása Zuglóban:
Tenczer Gábor (2010): Körzeti megbízott néz a lépcsőházban. index.hu, április 4.
Riersch Tamás (2011):
 Nem csak népszerű, kitűnő rendőr is a zuglói plakátzsaru. zugloilapok.hu, május 26.

Polgár város önkormányzati rendészete ("Polgári Seriff"):
Miklósi Gábor (2011):
Seriff úr, segítsen, fogom a betörő lábát! index.hu, július 6.

.

Ajánlott olvasmányok:

A Közelítő Műhely háttérolvasmányai

.

Kérdések a beszámoló elkészítéséhez:

Az alapszintet választóknak:

1. Hogyan változtak a fejlett országokban a rendőrség feladatai, a vele szemben támasztott társadalmi elvárások? Milyen átalakításokhoz vezettek ezek a rendőrségi szervezetben illetve a rendőrök munkájának jellemzőiben?

2. Hasonlítsa össze a megismert, közösségi elemeket tartalmazó helyi rendészeti programokat!

A részletesebb feldolgozást választóknak:

Az alapszintet választók kérdései, plusz a következők:

3. Milyen tényezők indokolták a szomszédsági rendőri projekt kialakítását a budapesti józsefvárosi Magdolna-negyedben, és mit jelentett a projekt a gyakorlatban? Véleménye szerint milyen intézkedések, projektek javíthatnák a bűncselekményszámot és a lakossági biztonságérzetet a városrészben?

4. Véleménye szerint milyen tényezők nehezítik a szakirodalomból megismert közösségi rendészeti koncepció érvényesítését a magyarországi programokban?

.

.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bce-szocpol-gyakorlat.blog.hu/api/trackback/id/tr534984884
süti beállítások módosítása