HTML

Mi ez itt?

A Budapesti Corvinus Egyetem Szociálpolitika mesterszak Foglalkoztatáspolitika szakirányának szakmai gyakorlatával kapcsolatos háttéranyagok, technikai információk, eredmények. A gyakorlat szakmai programja és eredményei mindenki számára, a munkaanyagok csak a résztvevők számára hozzáférhetők.

Utolsó hozzászólások

A szakszervezetek stratégiái és megújulási képessége

2011.01.27. 01:33 bodis.lajos

 

(Szabó-Morvai Ágnes, Neumann László és Herczog László műhelyszemináriumi foglalkozása, 2011. április 7.)

 

"Összefoglaljuk a taglétszám csökkenésének legfőbb okait, bemutatjuk a szakszervezetek által leggyakrabban választott taglétszám-növelési stratégiákat, és azok alkalmazhatóságát a hazai környezetben. Végül elemezzük a hazai szakszervezetek helyzetét, és taglétszámuk növelése érdekében ajánlásokat fogalmazunk meg számukra."

 

Kötelező olvasmányok:

Szabó-Morvai Ágnes - Borbás Gabriella - Vona Máté (2010): Szakszervezeti stratégia és megújulás, A munkavállalói érdekképviselet jelene és jövője Magyarországon. "A munka világába tartozó érdekképviseletek" kutatás összefoglaló tanulmánya. Készült az FSZH megbízásából, "A partnerség és a párbeszéd szakmai hátterének megerősítése, közös kezdeményezések támogatása" (TÁMOP 2.5.2.) projekt keretében (letöltés)

A foglalkozás diái (letöltés)

 

Ajánlott olvasmányok:

A kutatás résztanulmányai (az összes anyag ezen az oldalon):

Szakszervezetek a gazdaságban, A szakszervezetekkel kapcsolatos közgazdasági elméletek és kutatások összegzése (letöltés)

Esettanulmányok, Öt hazai szakszervezet helyzetének felmérése (Édes Balázs, Micski Judit és Tamáska Máté közreműködésével) (letöltés)

Szakszervezetek vezetőik szemében, Szakszervezeti vezetők körében végzett kérdőíves felmérés (2000-2010) tanulságai (letöltés)

Szakszervezetek külső szemmel, Sajtó- és honlapelemzés, közvélemény-kutatások eredményei (letöltés)

 

Kérdések a beszámoló elkészítéséhez:

Az alapszintet választóknak:

1. Milyen funkciói vannak egy szakszervezetnek? Mondjon a funkciókra hazai példákat is!

2. Milyen lehetséges revitalizációs stratégiák közül választhatnak a szakszervezetek? Válasszon ki egy hazai szakszervezetet, és érveljen, hogy e stratégiák közül melye(ke)t érdemes illetve nem érdemes választania!

A részletesebb feldolgozást választóknak:

1. Tegyük fel, hogy egy szakszervezet legfőbb problémája a tagság elöregedése. Milyen esetben oldható meg könnyebben a fiatalítás? Ha a szakszervezet demokratikusan működik (vagyis a szakszervezeti tagok dönthetnek a szakszervezet nyújtotta szolgáltatásokról), vagy ha központosított a döntés (vagyis a szakszervezeti vezetők döntenek a szolgáltatásokról, és a szakszervezeti tagság csupán arról dönt, hogy a következő vezetőválasztáson megválasszák-e az előző vezetést)?

Az idősebbek az időseknek szóló szolgáltatásokat szeretik jobban (munkahelyi biztonság, vagy például regeneráló hétvége egy termálfürdőben), míg a fiatalok inkább a fiataloknak szóló szolgáltatásokat szeretik (fizetésemelés, vagy például síbérlet-támogatás). A szakszervezeti vezetők célfüggvénye, hogy újraválasszák őket, hogy növekedjen a szakszervezet létszáma, és fiatalodjon a szakszervezet. A tagok célja, hogy minél több nekik szóló szolgáltatáshoz jussanak. Próbálja a kérdést a szakszervezeti elméleti modellek keretei közt átgondolni! A gondolatok rendezésének segítése céljából tegyen további feltételezéseket az átlagéletkorra, az újraválasztás gyakoriságára stb. vonatkozóan!

(Fakultatívan megválaszolható nehezítés: Hogyan változik a végeredmény a feltételezések, például az újraválasztási gyakoriság függvényében?)

2. Készítse el egy hazai szakszervezet tagtoborzási stratégájának vázlatát! A stratégia tartalmazzon egy rövid helyzetfelmérést, célokat és eszközöket, illetve ezek indoklását!

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bce-szocpol-gyakorlat.blog.hu/api/trackback/id/tr482617081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása