HTML

Mi ez itt?

A Budapesti Corvinus Egyetem Szociálpolitika mesterszak Foglalkoztatáspolitika szakirányának szakmai gyakorlatával kapcsolatos háttéranyagok, technikai információk, eredmények. A gyakorlat szakmai programja és eredményei mindenki számára, a munkaanyagok csak a résztvevők számára hozzáférhetők.

Utolsó hozzászólások

Gyermeknevelés és munkapiaci részvétel

2011.08.28. 13:10 bodis.lajos

 

(Blaskó Zsuzsa műhelyszemináriumi foglalkozása, 2011. október 27.)

 

"A műhelybeszélgetés a gyermekvállalás és munkavállalás összeegyeztetésének problémáit járja körül. Szó esik az összeegyeztetést támogatni hivatott intézményi környezetről, valamint a kialakult társadalmi gyakorlatról, itthon és külföldön. Az előadás tárgyalja a kérdéshez kapcsolódó demográfiai, pszichológiai és közgazdasági problémákat, és bemutatja néhány friss hazai kutatás eredményeit is."

 

Kötelező olvasmányok:

Blaskó Zsuzsa (2010): Meddig maradjon otthon az anya? - A gyermekfejlődés szempontjai. Kutatási tapasztalatok és családpolitikai következtetések. Esély, 3. (letöltés)

Köllő János (2008): A gyermeknevelési támogatások munkaerő-piaci hatásai. Megjelent: Nagy Gyula (szerk.): Jóléti ellátások, szakképzés és munkakínálat. KTI Könyvek 10. MTA Közgazdaságtudományi Intézet. 31-55. o. (letöltés)

Ignits Györgyi - Kapitány Balázs (2006): A családtámogatások alakulása: célok és eszközök. Demográfia, 4. (letöltés)

A foglalkozás diái (letöltés)

 

Ajánlott olvasmányok:

Blaskó Zsuzsa (2011): "Hároméves kor alatt mindenképpen megsínyli?" Interjús kutatás kisgyermekes anyák körében. Megjelent: Nagy Ildikó - Pongrácz Tiborné (szerk.): Szerepváltozások. Jelentés a nők és férfiak helyzetéről 2011. TÁRKI - Nemzeti Erőforrás Minisztérium, 156-170. o. (letöltés)

Blaskó Zsuzsa (2009): Családtámogatás, gyermeknevelés, munkavállalás. Megjelent: Demográfiai Portré 2009. Jelentés a magyar népesség helyzetéről. KSH Népességtudományi Kutató Intézet, 41-53. o. (letöltés)

KSH (2006): Visszatérés a munkaerőpiacra gyermekvállalás után (letöltés)

van Dijk, L. (2001): Macro changes in public childcare provision, parental leave, and women's employment: An international comparison. Megjelent: van Dijk, L. - van der Lippe, T. (szerk.): Women's employment in a comparative perspective. Aldine de Gruyter, New York, 37-58. o.

A témát szakdolgozatban feldolgozók és más érdeklődők számára további irodalmakat gyűjtünk ezen az oldalon

 

Kérdések a beszámoló elkészítéséhez:

Az alapszintet választóknak:

1. Készítsen áttekintést a jelenlegi magyarországi családtámogatási rendszer főbb elemeiről (támogatási formák, jogosultságok, támogatás mértéke)! Térjen ki a pénzbeli és a nem pénzbeli juttatásokra is!

2. Foglalja össze, milyen főbb társadalmi és gazdasági folyamatokra lehet kihatással a szülői szabadságok rendszere! Néhány példával jellemezze a lehetséges összefüggéseket egyes kapcsolódó szociálpolitikai intézkedések és a gyermekvállalási hajlandóság vagy a női munkavállalás között!

A részletesebb feldolgozást választóknak:

1. Magyarországon több kutatás szerint is viszonylag erős az a szemlélet, amely szerint a nőknek lehetőleg minél tovább otthon kell maradniuk a gyermekükkel. A szakirodalom alapján mutasson be néhány idevágó eredményt, és fogalmazzon meg lehetséges magyarázatokat a jelenségre!

2. A saját véleménye illetve a szakirodalomban olvasható összefüggések alapján mit gondol, milyen következményei lehetnek a női munkavégzés szintjére illetve a gyermekvállalási hajlandóságra nézve az Orbán-kormány által bevezetett módosításoknak a gyes-gyed rendszerben? Vajon milyen hatással lehettek volna ugyanezekre a Bajnai-kormány intézkedései (amennyiben érvényben maradnak)?

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bce-szocpol-gyakorlat.blog.hu/api/trackback/id/tr313185347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása