HTML

Mi ez itt?

A Budapesti Corvinus Egyetem Szociálpolitika mesterszak Foglalkoztatáspolitika szakirányának szakmai gyakorlatával kapcsolatos háttéranyagok, technikai információk, eredmények. A gyakorlat szakmai programja és eredményei mindenki számára, a munkaanyagok csak a résztvevők számára hozzáférhetők.

Utolsó hozzászólások

"Pályázat"

2011.11.01. 02:24 bodis.lajos

 

Kedves műhelyszeminaristák!

"Pályázatot" hirdetek a december 1-i foglalkozás egyik olvasmányának összeállítására, közös válogatásra L. Ritók Nóra Nyomor széle című blogjából. A válogatást legalább 1-1, legfeljebb 2-2 nappalis és továbbképzős hallgató végezheti, az általuk egyeztetett és elfogadott közös ajánlat lesz a kötelező olvasmány. Arra számítok, hogy a csoportmunka is ad tanulságokat és élményt, emellett a résztvevő továbbképzősök a tantárgy teljesítéséhez szükséges összes munkát kiválthatják a feladattal, a nappalisok két részletesebb és egy alapszinten feldolgozott témát (tehát ezen kívül még csak eggyel kell alapszinten foglalkozniuk).

Az előadó hosszabb általános iskolai rajztanári pályafutás után, több mint egy évtizede létesítette az alapítványi művészeti iskoláját Berettyóújfaluban és a vonzáskörzetében lévő falvakban, ahová az elmúlt évek finanszírozási rendszere folytán főleg halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek járnak. A pedagógusok számára hamar kiderült, hogy a nevelési célok eléréséhez nélkülözhetetlen szükség van arra, hogy a hagyományos értelemben vett művészeti órákat a mélyszegénységben élő családok körében végzett szociális munkával egészítsék ki. E tevékenységük során szembesültek a különböző hatóságok és humán szolgáltató intézmények saját feladatellátásának és különösen együttműködési készségének számos problémájára. A pedagógiai jellegű pályázatain kívül az iskola tavalytól szervezetfejlesztést is végez a városban és a kistérségben dolgozó állami és önkormányzati szervezetekkel együtt. Megpróbálnak közös értelmezéseket és célokat keresni a gyerekekkel és gyerekes családokkal kapcsolatos feladatok együttműködést igénylő ellátásának javítása céljából.

Az iskola igazgatója a családok és az intézmények körében szerzett gazdag tapasztalatai alapján kezdte írni a rövid, szakszerű, ugyanakkor szociografikusan olvasmányos blogbejegyzéseket, melyekből mostanáig kb. 240 készült. Az egyik legnehezebb és legfontosabb társadalompolitikai feladatnak számító témánál és a hiánypótló jellegénél fogva, a blog széles körű ismertséget és népszerűséget szerzett a szűkebb és tágabb szakmában, tudomásom szerint többen használják esetmegbeszélésekhez, egyetemi feladatokhoz stb.

A foglalkozás két témájában a beszélgetés alapján egy-egy film képezi, melyet előre meg kell nézni. A beszámoló készítéséhez ezt a foglalkozást választóknak azonban kár volna kihagyniuk a blogot, ezért néhány válogatott bejegyzés feldolgozását is szeretném feladatul adni. Magam a blogot rendszeresen olvasom, több eset megbeszélésében részt vettem, de módszeres válogatással nem rendelkezem. Arra gondoltam, hogy a leghasznosabb és legtanulságosabb az volna, ha a válogatást néhány hallgató közösen végezné el a többiek számára.

 

A feladat 15-20 olyan bejegyzés kiválasztása, amely különböző partner intézmények (állami, önkormányzati, közszolgáltató vállalat stb.) illetékességébe tartozó, a gyerekeket és a gyerekes családokat érintő feladatról, problémáról van szó. Lehetőleg derüljön ki az is, miképpen vesz részt az iskola a probléma megoldásában, de ez nem feltétel, ha a történet önmagában is nagyon érdekes. Az esethez egy-két mondatos leírást és ajánlást kell fűzni, és meg kell címkézni az érintett intézmény(ek) nevével. Feltétel, hogy mindenkinek mindent el kell olvasnia, tehát nem lehet egymás között felosztani a blogot. Ezután a válogatóknak egymással kell egyeztetni mailben, skype-on, esetleg személyesen és közös listát készíteni, ami aztán az ajánlással együtt a kötelező olvasmány lesz. Feltétel, hogy a nappali és a továbbképzős évfolyamból is legyen legalább 1-1 fő a csapatban. A 2-2 fő jelentkezési sorrendben csatlakozhat. A "díjazásról" a bevezetőben már volt szó.

Határidők:

november 7-ig (hétfő) kell jelentkezni mailben vagy üzenetben nálam (másnap küldöm a csoporttagoknak az egymás mailcímeit),

21-ig (hétfő) egymásnak és nekem megküldeni az egyéni javaslatokat, és

30-ig (szerda) összeállítani a közös listát.

Ha esetleg nincs elég jelentkező, akkor sajnos nekem kell válogatnom.

Várom a jelentkezéseket!

Bódis Lajos

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bce-szocpol-gyakorlat.blog.hu/api/trackback/id/tr493343954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása