HTML

Mi ez itt?

A Budapesti Corvinus Egyetem Szociálpolitika mesterszak Foglalkoztatáspolitika szakirányának szakmai gyakorlatával kapcsolatos háttéranyagok, technikai információk, eredmények. A gyakorlat szakmai programja és eredményei mindenki számára, a munkaanyagok csak a résztvevők számára hozzáférhetők.

Utolsó hozzászólások

Műhelyszeminárium tárgyismertető

2012.09.12. 08:54 bodis.lajos

.

(Kötelező szaktárgy a nappali tagozatos Szociálpolitika mesterképzési szak Foglalkoztatáspolitika szakiránya 2. évfolyamának 1. félévében).

Kreditpont: 3

Hét alkalommal 4-4 óra előadás és beszélgetés

Tárgyfelelős: Bódis Lajos docens, Emberi erőforrások tanszék, lajos pont bodis kukac gmail pont com 

A tárgy keretében a szociálpolitika, a foglalkoztatáspolitika és a velük összefüggő humán közszolgáltatások programjai és szakapparátusi menedzsmentje témákban közelmúltbeli vagy egészen friss empirikus kutatásokat, illetve kiváló gyakorlati szakemberek beszámolóit ismerik és beszélik meg a hallgatók. A cél a képzés során tanultak gyakorlati alkalmazása, a hallgatók tájékozottságának és elemzőképességének növelése, az állandó tantárgyakban kisebb arányban szereplő vagy nem szereplő témákkal illetve kutatókkal való megismerkedés, a közgazdasági, szociológiai, vezetéstudományi megközelítésmódok kölcsönhatásainak bemutatása.

A foglalkozások egy része közös a Közgazdaságtudományi Kar Személyügyi továbbképzési szakjának azonos nevű és célú tárgyával. Ez lehetőséget ad az alapképzésben és a továbbképzésben részt vevők ismerkedésére és véleménycseréjére, segíti a szakmai gyakorlatra való felkészülést, és esetleg hasznosítható a szakdolgozathoz szükséges kutatás megszervezéséhez is.

.

Számonkérés és követelmények

A tárgy gyakorlati jeggyel zárul, amiért házi dolgozatot kell írni. Ebben a foglalkozásokon tárgyalt hét téma közül a hallgató által választott néggyel kell foglalkozni; a négyből kettővel részletesebben. Olyan témát válasszon, amelynek a foglalkozásán részt vesz!

Az előadók - a foglalkozás tapasztalatait is figyelembe véve - két-két összefoglaló, gondolkodtató kérdést adnak meg. A kérdések a kötelező irodalom, a foglalkozáson elhangozottak, és esetenként a megfelelően indokolt saját vélemény alapján válaszolhatók meg.

A válaszok kért terjedelme a részletesebb feldolgozásra választott témához kérdésenként 2,5-2,5 oldal, a másik két témához témánként és kérdésenként 1-1 oldal (Times New Roman, 12-es betűnagyság, másfeles vagy szimpla sortáv), a dolgozat terjedelme tehát összesen 14 oldal.

2012-ben intenzívebb műhelymunkára van lehetőség az október 30-án, november 13-án és november 27-én esedékes témákban. A műhelymunka a meghívandókkal való kapcsolatfelvételből, a beszélgetés szempontjainak összeállításából, háttérdokumentumok gyűjtésből, összefoglalásából, rendezéséből, a beszélgetésen elhangzottak dokumentálásából áll, ésszerű mértékben és formában. Aki vállalja az intenzívebb műhelymunkában való részvételt, az háromszoros súllyal számít az értékelésnél (azon kívül csak egy téma "alap" szinten való feldolgozását kell választani). A teendőkről a témafelelőssel kell megegyezni, a műhelymunkára jelentkezni október 3-án estig lehet, a lajos.bodis@gmail.com mailcímen.

Ha az előadó már a foglalkozás előtt megadja az olvasmányokat, akkor - a beszélgetés lehetőségének kihasználása végett - érdemes azokat a foglalkozás előtt elolvasni.

 

Az egyes foglalkozások tudnivalói 

ezen az oldalon, illetve az ott megadott linkeken olvashatók (téma, előadó, időpont, helyszín, kötelező és ajánlott olvasmányok, a foglalkozáson bemutatott diák, a beszámoló alapjául szolgáló kérdések).

A foglalkozások naptárszerű felsorolása a http://szervezetelemzes.ning.com/ oldal Rendezvények dobozban is megjelenik.

.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bce-szocpol-gyakorlat.blog.hu/api/trackback/id/tr534771590
süti beállítások módosítása