HTML

Mi ez itt?

A Budapesti Corvinus Egyetem Szociálpolitika mesterszak Foglalkoztatáspolitika szakirányának szakmai gyakorlatával kapcsolatos háttéranyagok, technikai információk, eredmények. A gyakorlat szakmai programja és eredményei mindenki számára, a munkaanyagok csak a résztvevők számára hozzáférhetők.

Utolsó hozzászólások

HR menedzsment a magyarországi vállalatoknál válság idején: trendek, szerepek, karrierek

2012.12.17. 02:53 bodis.lajos

.

(Bokor Attila műhelyszemináriumi foglalkozása, 2012. december 18.)

Kötelező olvasmányok:

Bokor Attila (2012): HR-esek az elhúzódó válságban (Az V. HR Tükör kutatás eredményei alapján). Munkaügyi Szemle, 3. (elkérhető a tárgyfelelőstől)

Bokor Attila és mások (2005): Humán Tükör – Körkép a hazai szervezetekben a HR tevékenységre vonatkozó elvárásokról és annak megítéléséről. Vezetéstudomány, 1. (I. rész), 2. (II. rész) (letöltés)

A foglalkozás diái (letöltés)

Ajánlott olvasmányok:

Bokor Attila – Szőts-Kováts Klaudia – Csillag Sára – Bácsi Katalin – Szilas Roland (2007): Emberi erőforrás menedzsment. HR szerepek, rendszerek, új tendenciák, vállalati példák. Aula. "Milyen területeken fejtheti ki a HR a hozzáadott értékét?" alfejezet, 56-62. o.

Tóth István György (2009): Bizalomhiány, normazavarok, igazságtalanságérzet és paternalizmus a magyar társadalom értékszerkezetében. A gazdasági felemelkedés társadalmi-kulturális feltételei című kutatás zárójelentése. TÁRKI (letöltés)
Előadás-prezentáció (MTA, 2009. október 12.), előadás-videó (BCE, 2010. május 4.), vezetői összefoglaló, infovideó 
(Ezt és a témára vonatkozó más olvasmányokat lásd a Személyügyi továbbképzési szak Vezetés és vezetők tantárgyának "Közhatalom, kapitalizmus, bizalom" esettémájához javasolt olvasmányoknál is.)
Jelentős részben a kutatásra 
épülő tanulmánykötet: Muraközy László (szerk.): A bizalmatlanság hálójában (A magyar beteg). Corvina Kiadó, 2012 (ismertető)

Bokor Attila (2010): HR-esek: egy hivatásról. Munkaügyi Szemle, 4. (elkérhető a tárgyfelelőstől)

Bokor Attila (2011): HR a válság idején. A IV. HR Tükör kutatás legfontosabb eredményei. Vezetéstudomány, 4. (letöltés a BCE hálózatából, vagy a hallgatók és dolgozók számára, VPN szolgáltatás aktiváltatása után, hálózaton kívüli gépről: EMIS adatbázisbólEBSCO Academic Search Complete adatbázisból; a kéziratos változat a szerző engedélyével elkérhető a tárgyfelelőstől)

Az előadó más kutatásai alapján készült, a 2011. február 24-i műhelyszemináriumi foglalkozáshoz ajánlott tanulmányok

.

Kérdések a beszámoló elkészítéséhez:

Az alapszintet választóknak:

1. Egy ön által ismert szervezetre nézve mutassa be, hogy a vezetők leginkább mely Ulrich-szerepek betöltését várják a HR szakterülettől! Milyen tényszerű információkra és összefüggésekre alapozza a véleményét? A szervezet lehet a saját jelenlegi vagy korábbi munkáltató, vagy az egyetemi képzése során feldolgozott esettanulmány tárgya illetve szakmai gyakorlat helyszíne. (A név említése nem kötelező, bár informatív lehet, és helyettesíthető a releváns körülmények célratörő bemutatásával.)

2. A fenti szervezetről szerzett információi alapján válasszon ki egy konkrét HR feladat ellátásával kapcsolatos problémaforrást (kiválasztás és beillesztés, munkamegosztás kialakítása, javadalmazás stb.)! Elemezze munkavállalói és vezetői szemmel is a mérlegelési és döntési alternatívákat! Tegyen javaslatot a helyzet kezelésére! Talál-e összefüggést az elemzett probléma és a Humán Tükör kutatás megismert eredményei között?

A részletesebb feldolgozást választóknak:

Válasszon KETTŐT az alábbi feladatok közül:

1. Gyűjtse össze és kommentálja a Humán Tükör kutatás eredményei közül azokat a megállapításokat, amelyek közvetlen tanulsággal szolgálhatnak (az érdeklődése, szakiránya szerint választva) a munkaügyi érdekképviselet illetve a foglalkoztatáspolitika számára! A kommentárokban térjen ki arra, lát-e lehetőséget, hogy a szakszervezet illetve a szakpolitikai kormányzat olyan kezdeményezéseket tegyen, amelyekkel a tulajdonosok és a vállalatvezetők érdekeit figyelembe véve, puha módon befolyásolja, hogyan kezeli a makrotrendeket a vállalati HR szakterület!

2. Tóth (2009) alapján keressen a magyar társadalom értékszerkezetére vonatkozó kutatási eredményeket, amelyekről azt gondolja, hogy összefüggésben lehetnek a vállalati HR szakterület ambivalens megítélésével!

3. Hogyan változott a kutatás hullámai során a vállalati mintába kerülés módja? Véleményezze érvekkel alátámasztva, hogy befolyásolhatta-e ez a körülmény az eredményeket!

.

.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bce-szocpol-gyakorlat.blog.hu/api/trackback/id/tr264969180
süti beállítások módosítása