HTML

Mi ez itt?

A Budapesti Corvinus Egyetem Szociálpolitika mesterszak Foglalkoztatáspolitika szakirányának szakmai gyakorlatával kapcsolatos háttéranyagok, technikai információk, eredmények. A gyakorlat szakmai programja és eredményei mindenki számára, a munkaanyagok csak a résztvevők számára hozzáférhetők.

Utolsó hozzászólások

HR menedzsment a magyarországi vállalatoknál: trendek, szerepek, karrierek

2011.01.27. 01:27 bodis.lajos

 

(Bokor Attila műhelyszemináriumi foglalkozása, 2011. február 24.)

 

Kötelező olvasmányok:

Bokor Attila és mások (2005): Humán Tükör - Körkép a hazai szervezetekben a HR tevékenységre vonatkozó elvárásokról és annak megítéléséről. Vezetéstudomány, 1. (I. rész), 2. (II. rész) (letöltés)

Bokor Attila (2010): HR-esek: egy hivatásról. Munkaügyi Szemle, 4. (elkérhető a tárgyfelelőstől)

A foglalkozás diái (letöltés)

 

Ajánlott olvasmányok:

Bokor Attila (2011): HR a válság idején. A IV. HR Tükör kutatás legfontosabb eredményei. Vezetéstudomány, 4. (letöltés a BCE hálózatából, vagy a hallgatók és dolgozók számára, VPN szolgáltatás aktiváltatása után, hálózaton kívüli gépről: EMIS adatbázisbólEBSCO Academic Search Complete adatbázisból; a kéziratos változat a szerző engedélyével elkérhető a tárgyfelelőstől)

Bokor Attila - Szőts-Kováts Klaudia - Csillag Sára - Bácsi Katalin - Szilas Roland (2007): Emberi erőforrás menedzsment. HR szerepek, rendszerek, új tendenciák, vállalati példák. Aula. "Milyen területeken fejtheti ki a HR a hozzáadott értékét?" alfejezet, 56-62. o.

Bokor Attila - Fertetics Mandy - Hidegh Anna Laura - Váradi Szabó Zsuzsa (2009): Karrierváltók Magyarországon - Karrierváltó csoportok. Vezetéstudomány, 11. (letöltés a BCE hálózatából, vagy a hallgatók és dolgozók számára, VPN szolgáltatás aktiváltatása után, hálózaton kívüli gépről: EMIS adatbázisbólEBSCO Academic Search Complete adatbázisból)

Váradi Szabó Zsuzsa - Hidegh Anna Laura - Bokor Attila - Fertetics Mandy (2010): Karrierváltók Magyarországon - A karrierváltás folyamata. Vezetéstudomány, 2. (letöltés a BCE hálózatából, vagy a hallgatók és dolgozók számára, VPN szolgáltatás aktiváltatása után, hálózaton kívüli gépről: EMIS adatbázisbólEBSCO Academic Search Complete adatbázisból)

Bokor Attila (2007): Létezik-e itthon Y-generáció? Vezetéstudomány, 2. (letöltés, a BCE hálózatából, vagy a hallgatók és dolgozók számára, VPN szolgáltatás aktiváltatása után, hálózaton kívüli gépről)

Bokor Attila - Radácsi László (2006): Fiatal vezetők életstratégiái - Vezetővé válni, vezetőnek lenni. Vezetéstudomány, 6. (letöltés, a BCE hálózatából, vagy a hallgatók és dolgozók számára VPN szolgáltatás aktiváltatása után hálózaton kívüli gépről)

 

Kérdések a beszámoló elkészítéséhez:

Az alapszintet választóknak:

1. Ismertesse röviden az Ulrich-modellt!

2. A jelenlegi vagy egy korábbi munkáltatója szervezetére nézve mutassa be, hogy a vezetők leginkább melyik Ulrich-szerepek betöltését várják a HR-től! Miben érhető ez tetten?

A részletesebb feldolgozást választóknak:

1. Mutassa meg mindegyik Ulrich-szerepről a jelenlegi vagy egy korábbi munkáltatója szervezetére nézve, hogy a vezetők milyen elvárásokat támasztanak a betöltésével kapcsolatban! Mivel támasztja alá a véleményét? (Cégnevet természetesen nem kell említeni, de konkrét tényekkel, és ha szükséges, a körülmények rövid bemutatásával érveljen!)

2. Ön szerint mi a legfőbb gátja a vizsgált szervezetben, hogy a HR eredményesen betöltse a sikerhez szükséges szerepeit? Mit tehet a HR reálisan azért, hogy ebben a tekintetben előbbre lépjen?

 

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bce-szocpol-gyakorlat.blog.hu/api/trackback/id/tr552617075

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bodis.lajos 2011.01.27. 02:42:58

A fenti tanulmányok letölthetővé tételét a tantárgy oldalán a kiadók engedélyezték.

A Vezetéstudomány folyóirat számai 2006-tól letölthetők az Emerging Markets Information Service (EMIS) adatbázisból:
site.securities.com/archive.html?pc=HU&sv=EMIS&pub_id=VEZETESTUD

A folyóirat 2009-től szintén letölthető az EBSCO Academic Search Complete adatbázisból:
web.ebscohost.com/ehost/detail?hid=122&sid=0c27f3e8-76f1-4146-bfaa-4453ce5a4d45%40sessionmgr111&vid=1&bdata=JnNpdGU9ZWhvc3QtbGl2ZQ%3d%3d#db=a9h&jid=90DB

Mindkét adatbázis használható a BCE hálózatából, vagy a hallgatók és dolgozók számára VPN szolgáltatás aktiváltatása után hálózaton kívüli gépről is.

bodis.lajos 2011.01.27. 02:54:17

A Humán Tükör kutatásról az OD Partner oldalán:
odpartner.hu/hr/hr_tukor/htmls/
süti beállítások módosítása