HTML

Mi ez itt?

A Budapesti Corvinus Egyetem Szociálpolitika mesterszak Foglalkoztatáspolitika szakirányának szakmai gyakorlatával kapcsolatos háttéranyagok, technikai információk, eredmények. A gyakorlat szakmai programja és eredményei mindenki számára, a munkaanyagok csak a résztvevők számára hozzáférhetők.

Utolsó hozzászólások

Komplex szociális rehabilitációs kísérlet egy nagyvárosi szegénynegyedben

2010.12.28. 18:47 bodis.lajos

 

(Ifj. Erdősi Sándor műhelyszemináriumi foglalkozása, 2010. november 2.)

 

"Józsefváros több mint tíz éve folyamatosan küzd a kerület felemelkedéséért. A kerületi önkormányzat felismerte, hogy csak akkor tudja a problémáit megoldani, a városmegújítási elképzeléseit megvalósítani, és ezek eredményét hosszú távon megőrizni, ha partnereket keres és talál a társadalom és a gazdaság szereplői között. Az önkormányzati városrehabilitációs projektek és fejlesztések legfontosabb közös jellemzője az együttműködés. A fizikai beavatkozások már látszanak (Mátyás tér, Kesztyűgyár), de a társadalmi változások csak hosszabb távon mutatkoznak. Közvetlen hatás még csak mikroszinten érzékelhető, azokban a bérházakban, ahol a közös munka elkezdődött, de a szociális városrehabilitációs kísérletnek több ponton is sikerült áttörést hoznia. A siker legfontosabb elemei: az integrált megközelítés; a lakók közvetlen részvételének biztosítása a tervezésben-megvalósításban; az integrációt megvalósító szervezet létrehozása; a programban együttműködő civil hálózat; a bizalom kiépítése a lakókban. A társadalomépítő lépések - mint a lakók életminőségének javítása, a munkahelyteremtés, az oktatás kiterjesztése és az interkulturális kapcsolatépítés, valamint a civil szervezetek támogatása - adják az alapját az elért eredmények hosszú távú fenntarthatóságának."

 

Kötelező olvasmányok:

Alföldi György (2008): Szociális rehabilitáció a Józsefvárosban. Falu-Város-Régió, 2. (letöltés)

Ifj. Erdősi Sándor (2009): Közbiztonság és városrehabilitáció a Magdolna-negyedben. Falu-Város-Régió, 2. (letöltés)

Horváth Dániel (2009): Egy új városrehabilitációs gyakorlat első tapasztalatai. Konferencia a szociális városrehabilitációról a Kesztyűgyárban. Falu-Város-Régió, 2. (letöltés)

A foglalkozás diái (a fájl mérete miatt letöltés a jelszavas tárhelyről)

 

Ajánlott olvasmányok:

A Rév8 Józsefvárosi Rehabilitációs és Városfejlesztési Zrt. honlapja

A Kesztyűgyár Közösségi Ház blogja

A "Terepkutatás és szakdolgozatírás a közösségi bűnmegelőzésről egy nagyvárosi szegénynegyedben" és a "Differenciálás a közszolgáltatásokban, kommunikáció az ügyfelekkel, a szervezeteken belül, a szervezetek között" foglalkozás olvasmányai

Az érdeklődők további publikációkat, döntés-előkészítő elemzéseket, önkormányzati döntések dokumentumait, civil reflexiókat találnak a foglalkozás oldalának hozzászólásainál, illetve szakdolgozati konzultáció keretében

 

Kérdések a beszámoló elkészítéséhez: 

Az alapszintet választóknak:

1. Mutassa be a Magdolna Negyed Program első és második részének az elemeit, és a köztük lévő összefüggéseket! Mennyiben számít különlegesnek a program? 

2. Milyen célokat tűztek ki a bűnmegelőzési alprogram elé, és milyen programelemeket alkalmaztak? 

A részletesebb feldolgozást választóknak:

1. Válassza ki a Magdolna Negyed Program három elemét, és mutassa be, milyen intézmények érintettek ezek megvalósításában, és milyen együttműködésekre van szükség részükről! A három közül az ön által legjobban ismert területen elemezze, hogy (nem a konkrét programban, hiszen azt valószínűleg nem ismerheti eléggé, hanem általában) a közreműködő intézmények tevékenységében és együttműködésében milyen szakmai, vezetési, érdekeltségbeli problémák merülhetnek fel! 

2. A megismert tények és összefüggések alapján, mit gondol, milyen főbb tényezők szükségesek ahhoz, hogy egy városnegyed komplex szociális rehabilitációjára fordított forrásokat hatékonyan használják fel, és a fejlesztés eredményei tartósan érvényesülhessenek?

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bce-szocpol-gyakorlat.blog.hu/api/trackback/id/tr222544578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása