HTML

Mi ez itt?

A Budapesti Corvinus Egyetem Szociálpolitika mesterszak Foglalkoztatáspolitika szakirányának szakmai gyakorlatával kapcsolatos háttéranyagok, technikai információk, eredmények. A gyakorlat szakmai programja és eredményei mindenki számára, a munkaanyagok csak a résztvevők számára hozzáférhetők.

Utolsó hozzászólások

Terepkutatás és szakdolgozatírás a közösségi bűnmegelőzésről egy nagyvárosi szegénynegyedben

2010.12.28. 18:47 bodis.lajos

 

(Szaló Zsófia műhelyszemináriumi foglalkozása, 2010. november 2.)

 

Az előadó idén nyarán diplomázott a BCE Szociológia és Társadalompolitika Intézetében, Szervezetszociológia szakirányon. A szakdolgozatában a józsefvárosi Magdolna-negyedben indított közösségi bűnmegelőzési programot mutatta be és elemezte. Ez a program része annak a komplex szociális rehabilitációs kísérletnek, mely a közvetlenül ezt megelőző műhelyszemináriumi foglalkozás témája. A dolgozatíró tavasszal jelentős munkát fektetett az irodalom feldolgozásába, és rövid idő alatt - a kiváló helyi konzulens és több készséges segítő közreműködésével - saját terepkutatást szervezett és végzett el. Az elkészült elemzésről nagyon jó értékelések születtek, miközben több komoly kritika is érte, melyek alapján a szerző remélhetőleg tovább dolgozik a témán.

A foglalkozás több vonatkozásban adhat érdekességet és hasznot a résztvevőknek. A dolgozatíró röviden bemutatja a közösségi bűnmegelőzés feldolgozott irodalmát, illetve az elemzéshez választott koncepcionális keretet, majd ismerteti a saját empirikus vizsgálatát és eredményeit. A közösségi bűnmegelőzési program, a rendőrség társadalmi kapcsolatainak erősítése figyelemreméltó fejlesztés, az érintett szakpolitikák számára hasznos tanulságokat ígérő kísérlet a sikeres külföldi programok magyarországi alkalmazására, valamint fontos eleme a maga nemében szintén kivételes komplex szociális városrehabilitációs projektnek.

A résztvevők számára azonban nem kevésbé érdekes lehet a terepkutatás és a dolgozatírás folyamatának elmesélése, a többé vagy kevésbé sikeresen megoldott feladatok, a kutatás során szerzett szubjektív élmények, a dolgozatra kapott értékelés kritikai megállapításainak reflektálása. Így egy, a kutatásra és a szakdolgozatírásra mindössze pár hónapja komoly munkát fordított kortárs segítségével gondolkodhatnak és beszélgethetnek az előttük álló, nyilván sok tekintetben különböző, de részben talán hasonló élményeket és nehézségeket ígérő feladatokról.

 

Kötelező olvasmányok:

Szaló Zsófia (2010): Társadalmi tőke és közösségi bűnmegelőzés a Magdolna-negyedben. Szakdolgozat, BCE Szociológia és Társadalompolitika Intézet (letöltés)

A foglalkozás diái (letöltés)

 

Ajánlott olvasmányok:

A "Komplex szociális rehabilitációs kísérlet egy nagyvárosi szegénynegyedben" és a "Differenciálás a közszolgáltatásokban, kommunikáció az ügyfelekkel, a szervezeteken belül, a szervezetek között" foglalkozás olvasmányai

 

Kérdések a beszámoló elkészítéséhez:

Az alapszintet választóknak:

1. Milyen szituatív bűnmegelőzési technikákat ismert meg? Mik a nemzetközi tapasztalatok az egyes technikákkal kapcsolatban?

2. Milyen ajánlásokat fogalmaz meg a brit belügyminisztérium a közösségi problémamegol-dás hatékonyságának mérésére? Mi az egyes módszertani technikák előnye illetve hátránya?

A részletesebb feldolgozást választóknak:

1. Melyek a kvalitatív kutatás előnyei? A közösségi problémamegoldás milyen szegmensei indokolják, hogy a kvantitatív módszerek kiegészítésre kerüljenek kvalitatív technikákkal?

2. A megszerzett ismeretei alapján, mit gondol, milyen környezetben működhet jól a közösségi bűnmegelőzés? A választását támassza alá érvekkel!

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bce-szocpol-gyakorlat.blog.hu/api/trackback/id/tr692544580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása